Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zájem o vouchery Regionálního inovačního programu zaznamenal rekord

Ing. Karolína Vičanová, DiS.

manažer projektu Regionální stálá konference

  • 17. 12. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Již poosmé se na svém zasedání dne 11. prosince 2018 sešla Rada pro vědu, výzkum a inovace v Libereckém kraji (RVVI), která je  poradním orgánem Rady Libereckého kraje pro oblast rozvoje výzkumu, vývoje a inovací. Smyslem činnosti RVVI je propojení akademické, výzkumné a podnikatelské sféry s veřejnou správou a systematická diskuse nad návrhy intervencí a projektů, které do budoucna pomohou zlepšit konkurenceschopnost Libereckého kraje.

Hlavním bodem jednání bylo hodnocení projektů podaných do výzev Regionálního inovačního programu a  Asistenčních voucherů Libereckého kraje. Regionální inovační program byl v letošním roce rozšířen o startovací vouchery zaměřené na začínající podnikatele do 3 let od založení a dále o technologické vouchery, jejichž smyslem je podpořit ověření technologického řešení vzešlého z dřívějšího výzkumu. Příjem žádostí probíhal od 1. 9. 2018 do 31. 10. 2018. Celkem bylo registrováno rekordních 23 žádostí o podporu, z toho 7 inovačních voucherů, 9 startovacích a 7 technologických. Zájem o podporu převýšil o 49,2% částku, která byla v rozpočtu kraje na tento program vyčleněna. RVVI doporučila podpořit z tohoto počtu 15 projektů, které nejlépe vyhovovaly zadaným kritériím a byly vyhodnoceny jako nejkvalitnější. V rámci programu Asistenčních voucherů byl schválen k podpoře jeden projekt.

Dalším tématem jednání byla aktualizace Akčního plánu Regionální Strategie inteligentní specializace, která obsahuje strategické projekty rozvoje výzkumu, vývoje a inovací v regionu na rok 2019.

Důležitou částí jednání bylo také seznámení členů RVVI s možností a potenciálem zapojení regionu do mezinárodních inovačních platforem v rámci realizace Strategií inteligentní specializace v zemích a regionech Evropské unie. Z diskuse k tématu vyplynul úkol zajistit k této věci další informace a uskutečnit v nejbližším možném termínu tematický seminář pro členy regionálních inovačních platforem a další zájemce.

V programu jednání také zazněly informace k připravované Strategii chytřejšího regionu, koncepčnímu dokumentu, který se zaměřuje na využití nových smart řešení, zejména v praxi veřejné správy a veřejných služeb. Jedná se o budoucí využití informačních technologií a dalších chytrých řešení v oblastech, které každodenně ovlivňují život obyvatel v Libereckém kraji.  „Například teď bude probíhat revitalizace okolí Nisy v rámci rekonstrukce budovy D. Mohou se již zde použít smart technologie, například ploché střechy – kolektory, jsou vhodné k pěstování rostlin, budeme nakládat s energií, vodou, ze které se střechy mohou zalévat, atd." vysvětluje Ing. Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje, pod jejíž rezort rozvoj a inovace spadají.

Členové RVVI byli také seznámeni s rekapitulací činnosti Libereckého podnikatelského inkubátoru za uplynulý první rok své existence a dále plány na nejbližší období i delší výhled.

Jednání završilo téma návrhu podoby stipendijního programu PhD Talent Libereckého kraje. Jeho smyslem je přilákat k výzkumné práci více kvalitních uchazečů a přispět tak k řešení výzkumných témat v návaznosti na potřeby průmyslových oborů, které se v Libereckém kraji rozvíjejí. Členové RVVI přípravu tohoto programu podpořili a uložili rozpracovat jej do konkrétní podoby.

Prezentace z jednání a jeho kompletní program je k dispozici na: /page1874/regionalni-inovacni-strategie-libereckeho-kraje/ris3/8-jednani-rvvi

 

Tato aktivita je hrazena z projektu "Smart akcelerátor Libereckého kraje", reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848

logolinka_rozsirena_barevna

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky