Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Oblastní galerie v Liberci se propojilo výtvarné umění s uměním výzkumu a vývoje v oboru optiky

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 10. 2014 14:21
  • Rozvoj

Sdílet článek

Druhý ročník mezinárodní konference Optics and Measurement se uskutečnil 7.-10. října 2014 v nové budově Oblastní galerie v Liberci.

 

Konference byla zaměřena na výzkum a vývoj moderních a speciálních optických prvků, metody jejich charakterizace i na jejich aplikace. Organizátorům se podařilo naplnit záměr přivést ke společné  diskuzi pracovníky z pracovišť Akademie věd ČR, veřejných výzkumných institucí (v.v.i.), vysokých škol i špičkových subjektů z podnikatelské sféry. Konferenci navštívilo 105 účastníků, z toho 31 ze zahraničí. Z akademické oblasti bylo 58 účastníků a z podnikatelské pak 47. Během konference zaznělo 8 vyzvaných a 27 přispěvatelských přednášek. Ddalších 30 vědeckých příspěvků bylo prezentováno formou vývěskových sdělení. Součástí konference byla rovněž prezentace několika průmyslových a obchodních společností, které se zabývají výzkumem a vývojem v oblasti optiky.

 „Velice mě těší, že máme stále pádnější důvod, aby se - stále ještě zažitá - představa Libereckého kraje jako kraje montoven postupně měnila. I tato konference nám ukázala, že se zde rozvíjejí vysoce sofistikované a perspektivní obory, které do budoucna budou prohlubovat prosperitu hospodářství kraje a přinášet kvalitní pracovní místa pro naše občany,“ zhodnotila Ivana Hujerová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Příspěvky se tématicky dotýkaly různých oblastí, zajímavých jak po vědecké, tak i po komerční stránce. Zazněly příspěvky týkající se návrhů, výroby a opracování klasických i asférických optických prvků moderními metodami, ale také příspěvky, které se věnovaly charakterizaci optických prvků interferometrickými, holografickými i jinými metodami. Část příspěvků byla věnována také problematice tenkých vrstev pro optické prvky a aplikacím optických prvků a nových optických měřících metod v moderních technologiích.

Neformální diskuze účastníků během přestávek i společenských večerů umožnily ujasnit si vzájemně nejenom současné možnosti nových metod, ale také požadavky od partnerů z průmyslu. K dobrému pocitu z konference také přispěla ta skutečnost, že se konala ve velmi atraktivním prostředí Oblastní galerie v Liberci.

Pro organizátory konference bylo povzbudivé, že si většina účastníků konference, jak českých, tak hlavně zahraničních, uvědomuje význam České republiky a Libereckého kraje v oblasti přesné optiky a optoelektroniky a že si jsou jisti dalším intenzivním rozvojem tohoto průmyslového odvětví.

Kromě počtu zahraničních účastníků byl význam a kvalita konference potvrzena také jejím zařazením do kalendáře organizace SPIE (International Society for Optics and Photonics), jejíž zástupci konferenci navštívili a spolu se členy vědeckého výboru konference ocenili nejlepší studentské práce částkou $500,- a ročním bezplatným členstvím v organizaci SPIE.

           Organizátorem konference bylo Regionální centrum speciální optiky a optoelektronických systémů TOPTEC, které sídlí v Turnově.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky