Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ralsko může být turisticky vyhledávanou lokalitou

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 04. 2015 15:02
  • Magazín
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Další důležitý krok směrem k revitalizaci a budoucího využití bývalého vojenského prostoru Ralsko, tak hodnotí včerejší jednání s ministrem obrany Martinem Stropnickým a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Společně ještě s náměstkem Josefem Jadrným, radním Vítem Příkaským, starostou Ralska Miroslavem Králíkem a zástupci Vojenských lesů a statků řešili stav území, který před 24 lety opustila sovětská armáda.

Hlavním bodem programu byl výjezd do terénu, tedy do území o rozloze 250 kilometrů čtverečních. Prohlédli si objekty určené k demolici, oboru, rybníky ve Hvězdově, pomník generála Sochora a projeli Náhlovem až k letišti v Hradčanech.

Shodli se, že se oblast může stát velkým turistickým lákadlem. Liberecký kraj se ztotožňuje s myšlenkou, aby zde vznikl geopark. Z hlediska přírodních hodnot je Ralsko velice cenné. Geopark má oživit několik let nedotčenou krajinu a přilákat turisty, například ojedinělou stezkou vedoucí po stopách těžby. „Pokud má být území turistickým cílem, musíme začít s odstraňováním budov po sovětské armádě, které zatím tento vzácný kus přírody a neobydleného území hyzdí. Je třeba vyřešit také dopravní napojení oblasti a jeho prostupnost. Čtyřiadvacet let po odchodu sovětských vojáků je před námi spoustu práce. Mám radost především z toho, že je vůle k dohodě a oba páni ministři přislíbili svoji pomoc,“ uvedl hejtman LK Martin Půta.

Velkým problémem je zákaz průjezdnosti oborou, který přináší dlouhé objížďky. Pomoc přislíbil ministr obrany Martin Stropnický. „Jedná se o jednu z největších obor v České republice, kterou ale vede komunikace spojující dvě obce. Průjezd oborou není nejšťastnější a objížďka lidi omezuje. Jedna z věcí, o kterých jsme hovořili, je kudy vést alternativní cestu a zároveň oboru udržet,“ popsal ministr Stropnický. Jako další krok uvedl možnou směnu rybníků a pozemků s městem Ralsko, aby došlo ke zcelování pozemků.

Hlavní sanační práce v prostoru ministerstvo životního prostředí dokončilo v loňském roce. Podle ministra Richarda Brabce zbývá ještě postsanační monitoring zhruba 3 desítek vrtů, který by měl v obou oblastech Kuřívod a Hradčan trvat zhruba dva roky. „Stále tu ale zůstává mnoho práce, např. vyřešit, co se zhruba dvěma stovkami budov po sovětských vojácích, které jsou většinou v dezolátním stavu. Na to bude potřeba ještě mnoho času a zejména peněz, především ve spolupráci Libereckého kraje, obcí a státu. Na dořešení starých ekologických zátěží pak bude opět možné žádat o dotace z evropských fondů. Např. Operační program Životní prostředí 2014-2020 je jako jeden z mála českých dotačních programů těsně před schválením Evropskou komisí. Už v půli dubna chystáme první předběžné výzvy a ještě letos vypíšeme i výzvy na sanaci ekologických škod v řádu stovek milionů korun,“ prozradil po jednání ministr životního prostředí Richard Brabec, který Ralsko navštívil během půl roku již podruhé.

Včerejší setkání považuje za velice průlomové a důležité také náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný. Podle něj vzniká dohoda mezi Vojenskými lesy a statky, Libereckým krajem a obcí a je tak prostor pro nové jednání. „Věřím, že se od této dohody odrazíme a Ralsko se začne co nejdříve měnit k lepšímu. Už nyní považuji za obrovský úspěch dokončení sanace ministerstvem životního prostředí. Pokládám za velmi užitečné, že vznikla pracovní skupina složená ze zástupců města Ralsko, sdružení LAG Podralsko a vedoucích příslušných odborů Krajského úřadu Libereckého kraje, která se obnovou území soustavně zabývá a pomáhá při řešení vzniklých problémů,“ doplnil náměstek Josef Jadrný.

Viz také: https://www.youtube.com/watch?v=o6iYiBvL24I&feature=em-upload_owner

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky