Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Aktualizujeme Program rozvoje Libereckého kraje a stojíme o vaši pomoc…

Mgr. Patočková Lenka

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 06. 03. 2013 15:02
  • Rozvoj

Sdílet článek

Zeptali jsme se Ivany Hujerové, členky Rady LK, pověřené řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova

Na čem v současné době pracuje odbor regionálního rozvoje a evropských projektů?

Kromě běžných činností odboru začínáme velmi intenzivně pracovat na aktualizaci Programu rozvoje Libereckého kraje na období 2014-2020. Jedná se o střednědobý strategický dokument, který říká, jakých cílů chceme dosáhnout a jaké prostředky k tomu použijeme. Ale jakýkoliv dokument, který nebude připomínkován a podpořen zkušeností a přáním lidí z území celého kraje, nebude mít tu správnou váhu. Občané kraje si musejí uvědomit, že oni sami mohou dát podobu svému životu a své právo podílet se na správě věcí veřejných mohou, mimo jiné samozřejmě, využít právě při tvorbě a úpravách rozvojových dokumentů.

A není problém v tom, že si lidé řeknou: Já něco navrhnu, ale stejně to neprojde! Zaobíráte se každým podnětem?

Program rozvoje kraje pořizuje samospráva kraje a všichni členové Rady Libereckého kraje jsou lidé, kteří přišli z obcí a měst, kde pracovali většinou na obecních úřadech a všichni to naštěstí máme stejně – jsme zvyklí spoluobčanům naslouchat. Není to samozřejmě úplně jednoduché, připomínek a podnětů, které se k nám dostávají, je velmi mnoho. Ale snažíme se, a zatím se nám to daří, nejenom reagovat na jakýkoliv podnět, ale také v rámci možností a to musím zdůraznit – v rámci možností – pracovat s připomínkami tak, abychom je přenesli nejen do rozvojových programů kraje, ale hlavně do každodenní práce, ale i praxe.

Samospráva kraje se o Program rozvoje Libereckého kraje opírá při rozhodování, co bude v následujících letech podporovat a kam bude směřovat finanční podporu. Pro veřejnost je přínosem to, že má jasno, co chce kraj podporovat a to umožňuje usměrňovat záměry a projekty. Pokud se tedy chci zapojit do aktualizace programu rozvoje kraje, co mám udělat?

Zapojit se můžete jako občan, obec, mikroregion, jako nezisková organizace nebo podnikatel a to tím, že se s námi podělíte o to, co byste chtěli dělat – máte jakýkoliv záměr z oblasti dopravy, životního prostředí, vzdělávání, cestovního ruchu atd. zatím jen v hlavě, nebo už v šuplíku? V současné době zahajujeme sběr záměrů do naší databáze, která se stane jedním z podkladů pro směrování rozvoje kraje. Formulář pro vyplnění základních údajů najdete na: www.kraj-lbc.cz/prlk.

Budou v rámci prací na aktualizaci Programu rozvoje opět fungovat pracovní skupiny, které umožňují do rozhodování zapojit veřejnost?

Ano, pracovní skupiny jsou již ustanoveny: podnikání a inovace, výzkum a vývoj - cestovní ruch - vzdělávání, zaměstnanost a zaměstnatelnost - zdravotnictví, zdravý životní styl - sociální služby - sport, kultura a památková péče - bezpečnost obyvatel - technická infrastruktura a ICT – doprava - životní prostředí – města - venkov a hospodářsky slabé oblasti - veřejná správa, občanská společnost a rozvoj území. Každý občan, kterému na budoucnosti našeho kraje záleží, a který chce o problémech kraje diskutovat a navrhovat řešení, se může zaregistrovat do libovolné skupiny na adrese: www.kraj-lbc.cz/prlk. Nahlásit se můžete i telefonicky u paní Ivany Pecháčkové - tel. 485 226 572. Pracovat začneme již v dubnu…

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky