Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jakou za sebou zanechává krajský úřad „Ekologickou stopu“?

Ing. Ptáčková Ivana

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 01. 12. 2010 14:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj má dlouhodobý zájem na rozvoji kraje v souladu s principy udržitelného rozvoje. Tato skutečnost našla svůj odraz mimo jiné i v iniciativě prověření možnosti vyhodnocení jednoho z indikátorů udržitelného rozvoje, tzv. Ekologické stopy, ve smyslu posouzení chodu krajského úřadu ve vztahu k životnímu prostředí.

Ekologická stopa stanovuje množství přírodních zdrojů, které jednotlivec, město či region nebo celý stát spotřebuje v daném roce. K výpočtu se používá oficiální statistika o spotřebě, která je převedena na množství biologicky produktivní země a vodních ploch nutných k vyprodukování daných zdrojů a asimilaci odpadů, při používání daných technologií. Metodika je založena na předpokladech, že můžeme s rozumnou přesností odhadnout množství zdrojů, které spotřebováváme, a odpadů, které produkujeme. Zdroje a odpady můžeme převést na odpovídající plochy bioložky produktivní půdy, které jsou nezbytné k jejich zajištění. Do kalkulace vstupují také plochy pro asimilaci oxidu uhličitého, který vznikne spálením fosilních paliv, zastavěné plochy a plochy na ochranu biodiverzity. Tyto rozdílné plochy mohou být vyjádřeny ve stejných jednotkách, pokud jsou setříděny podle produkce biomasy. Celek tvoří celkovou poptávku po přírodních zdrojích. Celkovou poptávku společnosti je pak porovnávána s dostupnou biokapacitou.

Krajský úřad Libereckého kraje je prvním krajským úřadem, který k vyhodnocení ukazatele „Ekologická stopa úřadu“ přistoupil. Spolupracoval v této věci s neziskovou organizací Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s., která má s vyhodnocováním zmíněného indikátoru dlouhodobé zkušenosti a na svých webových stránkách poskytuje podrobné informace o podobě i principech Ekologické stopy: http://www.timur.cz/ekologicka-stopa/ekologicka-stopa-7.html

V současné době probíhá interní připomínkování dokumentu a po jich vypořádání bude Ekologická stopa KÚ umístěna na webových stránkách odboru regionálního rozvoje a evropských projektů v sekci Indikátory udržitelného rozvoje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky