Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do Libereckého kraje míří finanční prostředky z EU na obnovu území po srpnových povodních

Ing. Kysilka Tomáš

projektový manažer

  • 01. 04. 2011 11:14
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

V souvislosti se srpnovými povodněmi, které v loňském roce postihli téměř celé území Libereckého a část Ústeckého kraje předložilo Ministerstvo financí ČR žádost o finanční pomoc z Fondu solidarity EU. Ačkoliv výše přímých škod (436,5 milionů EUR) byla pod hranicí stanovenou pro uvolnění prostředků z Fondu solidarity EU (0,6 % hrubého národního důchodu, tj. v případě České republiky 824 milionů EUR), Komise Fond použila na základě výjimečných ustanovení obsažených v nařízení o EUSF, která se vztahují na „mimořádné regionální katastrofy“. Tato ustanovení Komisi umožňují poskytnout pomoc v případech, kdy byl region zasažen mimořádnou pohromou, která postihla většinu obyvatelstva a vedla k vážným a dlouhodobým dopadům na životní podmínky a hospodářskou stabilitu regionu. (zdroj: www.ec.europa.eu).

23. března 2011 byla Evropskou komisí žádost schválena a České republice byla přiznána částka 10 911 939 EUR (asi 265 mil. CZK), tj. nejvyšší možný příspěvek odpovídající 2,5 % vyčíslených škod.

„To, že žádost, na které se aktivně podílel i Liberecký kraj, byla Evropskou komisí podpořena, vidím jako veliký úspěch už jen proto, že procentuální úspěšnost žadatelů do tohoto fondu se v obdobných situacích pohybuje okolo 26%“, uvedl RNDr. Vít Příkaský, náměstek hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova „a věřím, že získané prostředky výrazně přispějí k minimalizaci povodňových škod.“

Finanční prostředky bude možné využít na zpětné uhrazení výdajů souvisejících s odstraňováním bezprostředních následků povodní na veřejném majetku, úklidové práce, základní opravy klíčové infrastruktury a její uvedení do původního stavu, přechodné ubytování, zajištění zdravotních a hygienických potřeb a záchranná opatření, apod. Z FSEU nelze financovat odstraňování škod způsobených soukromým osobám a podnikům, ani škody z oblasti zemědělství. (zdroj: www.mfcr.cz)

V současné době zatím Liberecký kraj nedisponuje informacemi o tom, jakým způsobem by měly být finanční prostředky přerozdělovány do území.

Co je Fond solidarity EU?

Fond solidarity Evropské unie byl vytvořen po záplavách, které střední Evropu zasáhly v létě 2002. Poskytuje naléhavou pomoc členským státům EU a přistupujícím zemím, které byly zasaženy rozsáhlou přírodní katastrofou. Roční rozpočet fondu je 1 miliarda EUR.

Fond solidarity Evropské unie může poskytnout finanční pomoc členským státům i zemím, které se nacházejí v procesu přístupových jednání, a to v případě rozsáhlejší přírodní katastrofy, pokud celková přímá škoda způsobená danou pohromou přesáhne 3 miliardy eur (v cenách roku 2002) nebo 0,6 % HNP dané země, přičemž se bude přihlížet k nižší částce. Pomoc může obdržet rovněž sousední členský stát či přistupující země, pokud byly zasaženy toutéž katastrofou, i když částka poškození uvedeného limitu nedosahuje.

Ve výjimečných případech mohou být z fondu prostředky uvolněny rovněž pro regionální katastrofu neobvyklého rozsahu, jež zasáhne většinu obyvatel daného regionu a má vážné a trvalé následky pro hospodářskou stabilitu a životní podmínky dané oblasti. Tyto případy Komise posuzuje jednotlivě.

Komise v současnosti připravuje sdělení o budoucnosti EUSF s cílem upravit jeho fungování, zlepšit kritéria pro posuzování nároku na pomoc a mechanismy pro poskytování finančních prostředků. Zmíněné sdělení poskytne základ pro diskusi s členskými státy a Evropským parlamentem.

Další informace jsou dostupné na internetové stránce:

http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/solidar/solid_en.htm

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky