Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zveme vás na výstavu - Středisko volného času „ROROŠ“ v Novém Městě pod Smrkem navazuje na to nejlepší z činnosti Domu pionýrů a mládeže

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 02. 03. 2023 11:53
  • Rozvoj

Sdílet článek

Středisko volného času „ROROŠ“ v Novém Městě pod Smrkem navazuje na to nejlepší z činnosti Domu pionýrů a mládeže, o jehož vznik se v roce 1979 zasloužil pan Václav Skočdopole. Tehdy byla městem v rámci Mezinárodního roku dítěte zakoupena budova a postupně upravena pro chod školské organizace.

Vznikl zde „Komplexní program střediska pro volný čas“, který byl později použit i v celostátní koncepci středisek volného času.

Zájmové vzdělávání v SVČ ROROŠ uskutečňujeme především pravidelnou činností, která se realizuje minimálně v 25 zájmových útvarech (kroužcích) zaměřených na sport, estetiku, výtvarné činnosti, praktické dovednosti, přírodovědu a ekologii.

Dále každoročně organizujeme tábory, zabýváme se osvětovou a preventivní činností, výchovou vedoucí k dobrovolnictví, individuální prací s talenty a vzdělávacími programy.

Snažíme se mladým lidem v našem okolí přiblížit svět přijímáním dobrovolníků (studentů ze zahraničí) a pomáháme jim tak komunikovat a jednat s lidmi i jiných kultur a jiného vyznání. Příkladem může být projekt  COLOURFUL WORLD, který jsme zorganizovali, a kterého se účastnili mladí lidé z Egypta, Izraele, Jordánska, Libanonu, Francie, Španělska, Polska a České republiky.

SVČ ROROŠ bylo organizátorem vzdělávacích pobytů studentů z různých zemí světa všech kontinentů kromě Antarktidy. Všichni  obdivovali systém volnočasového vzdělávání v České republice.

Žijeme v pohraniční oblasti se spoustou problémů a specifik.

Po roce 1989 některá střediska volného času zanikla. Postupně se však část SVČ obnovila, neboť veřejnost si přála zaplnit místně vzniklý prázdný prostor v oblasti neformálního vzdělávání.

Věříme, že vás výstava zaujme a pomůže pochopit nezastupitelnou roli střediska volného času pro zdravý rozvoj dětí a pro plnohodnotné využití jejich volného času po školním vyučování.

Odkaz na video: https://youtu.be/YvXBiobGcMM

Tisková zpráva: Yveta Svobodová, tel. 601 155 501, ddm_nmps@volny.cz, www.ddmnmps.webnode.cz

ROROŠ výstava

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky