Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zoo Liberec spouští výzvu Třicet dní pro Zemi a motivuje k zapojení do ochrany přírody a pomoci planetě

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 21. 04. 2023 08:28
  • Rozvoj

Sdílet článek

Oslavy Mezinárodního dne Země se uskuteční v sobotu 22. dubna po celém světě, libereckou zoo nevyjímaje. Cílem tohoto svátku je upozornit na dopady ničení životního prostředí a motivovat lidi k zapojení se do ochrany přírody. Zoo Liberec se do oslav zapojuje kromě programu v areálu zahrady i svou virtuální výzvou s názvem Třicet dní pro Zemi. Výzva bude trvat jeden měsíc a na každý den přinese inspiraci, jak i drobným skutkem může člověk přírodě a planetě pomoci. Do akce se zapojuje také celá řada zaměstnanců zoo.

„Zoologická zahrada je zapojena do řady záchovných programů. Ochrana přírody je tedy podstatou její činnosti. Samozřejmě se tak přidává vlastní iniciativou k oslavám Mezinárodního dne Země,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V sobotu zoo spustí svou ekologicky zaměřenou výzvu, jejímž cílem je motivovat veřejnost k udržitelnějšímu způsobu života a ukázat, že úplně každý může nějakou maličkostí přispět a pomoci naší planetě. Výzva obsahuje třicet různých inspirací a činností, ze kterých si účastníci mohou na každý den vybrat nějaký úkol, jež pro ně bude novou osobní výzvou.

Nechybí mezi nimi například cesta do práce na kole nebo pěšky, nákup u lokálních farmářů, sběr odpadků ve svém okolí, založení květinového záhonu, omezení spotřeby masa nebo třeba nahrazení jednorázových igelitových sáčků látkovýmiKaždý si může zvolit, který z úkolů je pro něj splnitelný, ale zároveň i malou osobní výzvou. Úkoly se mohou v průběhu akce opakovat a začít lze i později než na Den Země. Opravdu záleží na jednotlivých účastnících, do čeho konkrétně a jak často se zapojí, “ přiblížil vedoucí Střediska ekologické výchovy při Zoo Liberec – DIVIZNA Aleš Kočí.

Zapojit se může jednotlivec, rodina, skupina kamarádů nebo třeba školní kolektiv. Svou účast přislíbila i celá řada zaměstnanců zoo, která se snaží jít v otázkách udržitelného způsobu života příkladem.

Zoo zároveň vyzývá účastníky, aby se svými úspěchy průběžně chlubili a tím motivovali i ostatní buď přímo na speciální facebookové události s názvem Třicet dní pro Zemi nebo zasláním fotografie doplněné krátkým popiskem na adresu repik@zooliberec.cz. Na konci akce liberecká zahrada vyhodnotí, kolik lidí se do výzvy zapojilo a jaká pomoc planetě se během pouhého měsíce podařila uskutečnit. „Motivací není žádná výhra, ale odměnou je dobrý pocit z prospěšného skutku pro Zemi, která je domovem nás všech,“ dodal Kočí.

 

TZ: Zoo Liberec

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky