Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vláda schválila Strategii spolupráce veřejné správy s nestátními neziskovými organizacemi na léta 2021 až 2030

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 02. 08. 2021 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vláda ČR 12. července projednala klíčový dokument pro spolupráci veřejné správy s neziskovým sektorem. Dokument formuluje cíle této spolupráce a stanoví strategické směřování ve vztahu k neziskovému sektoru do roku 2030.
 

Strategie spolupráce veřejné správy s nestátními neziskovými organizacemi na léta 2021 až 2030 („Strategie“) chápe nestátní neziskové organizace jako stabilní a silné partnery veřejné správy při naplňování potřeb české společnosti. Spolupráce neziskového sektoru a veřejné správy bude probíhat v několika oblastech, pro které jsou vždy formulovány jeden strategický a několik specifických cílů.

Hned první strategický cíl klade velký důraz na zlepšení společenského klimatu pro činnost nestátních neziskových organizací. Laická i odborná veřejnost často nechápe roli a činnost nestátních neziskových organizací při naplňování aktuálních potřeb společnosti. Je proto, mimo jiné, nezbytné zaměřit se na oživení a posílení společenské důvěry v  neziskové organizace.

Dalším cíl směřuje k podpoře občanské participace a efektivního partnerství veřejné správy s neziskovým sektorem. Významnou část Strategie tvoří i opatření, která svým charakterem přesahují do územních samosprávných celků a posilují partnerství mezi samosprávou a neziskovým sektorem na regionální úrovni, jako například zavedení jednotného metodického prostředí pro poskytování dotací v oblasti sociálních služeb na národní a regionální úrovni. Strategie ve svých cílech pamatuje i na zajištění a udržení vhodných podmínek pro existenci a činnost nestátních neziskových organizací.

Opatření nutná k dosažení jednotlivých cílů budou definována v akčních plánech. Do roku 2030 počítá Strategie se třemi akčními plány. První z nich, na léta 2021 až 2024, schválila vláda společně s návrhem Strategie.

Agenda nestátních neziskových organizací spadá do gesce zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové, jejíž tým tento strategický dokument zpracoval. 

Kompletní informace: Strategie včetně podkladových studií a vypořádání konzultací a usnesení Vlády ČR

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky