Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Růžový říjen je měsícem prevence rakoviny prsu. Saháš si na ně? Dobře děláš!

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 17. 10. 2023 09:45
  • Rozvoj

Sdílet článek

V přílohách najdete plakátky s důležitými informacemi, jsou ve formátu k tisku i ke sdílení v elektronické podobě.

#PinkOctober je celosvětová kampaň, která pomáhá šířit osvětu v boji proti rakovině prsu. Na toto onemocnění podlehne v České republice více než 1 500 žen ročně. Díky prevenci v podobě samovyšetření, mamografu či pravidelných prohlídek u lékaře se na rakovinu prsu může přijít včas. Proto se Liberecký kraj připojuje k neziskové organizaci Loono v kampani Růžový říjen a upozorňuje na důležitost včasné diagnostiky.

„Zdraví je to nejdůležitější, co máme. Rakovina prsu může postihnout nejen ženy, ale v některých případech i muže. Proto by tomuto tématu měli věnovat pozornost všichni bez rozdílu. Onemocnění může zasáhnout nejen jednotlivce, ale také celé rodiny a přátele. Jsem proto rád, že pomáháme zvýšit informovanost ve společnosti,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

„Růžový říjen je další kampaň, kterou se v rámci programu Zdravý Liberecký kraj přidáváme k těm, kteří považují osvětu a prevenci za důležitou součást každodenního života. Budeme připomínat, že říjen je na celém světě měsícem prevence rakoviny prsu a podpory nemocných žen. Přidejte se k nám a sdílejte informace, které pomáhají,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Jako vedoucí odboru zdravotnictví i jako žena jsem velmi dobře seznámena se statistikou o rakovině prsu a jsem si vědoma toho, jak moc důležitá je prevence. Zásadní je, aby téma rakoviny prsou přestalo být tabu a abychom u žen odbourali stud, který jim brání v návštěvě lékaře. Důležité je také nepodceňovat celkový zdravý životní styl,“ doplnila Alena Riegerová, vedoucí odboru zdravotnictví.

V rámci kampaně Liberecký kraj rozsvítí ve dnech 16. až 31. října logo na krajském úřadě v růžově barvě a ve vestibulu budovy budou panely s informacemi o rakovině prsu a její prevenci.

Vzniku rakoviny prsu nelze zcela zabránit, nicméně včasnou diagnostikou je možné nádor odhalit v brzkém stádiu a zajistit tak vysokou šanci na úplné uzdravení.

“Přestože není Růžový říjen žádnou novinkou, je nutné na důležitost prevence rakoviny prsu upozorňovat stále více. Po kožních nádorech se jedná o nejčastější rakovinu u žen v Česku. Ročně jí onemocní 7 000 z nich, nejčastěji po 40. roce věku. Na mamografické kontroly přitom chodí pouze 60 % těch, kterých se týkají,” vysvětluje Kateřina Šédová, lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono. “Mamograf by měl probíhat 1x za 2 roky u žen po 45. roce věku. Mladším ženám doporučujeme zajít na ultrazvuk, a to 1x za 2-3 roky,” uzavírá.

S péčí o prsa pomáhá také mobilní aplikace „Preventivka“. Ta připomíná termíny preventivních prohlídek i screeningových programů a upozorňuje i na pravidelné samovyšetření a radí, jak jej správně provést.

Loono je tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří se této aktivitě věnují již devátým rokem. Pořádají edukační workshopy a webináře ve školách, firmách i na festivalech a vzdělávají veřejnost v oblasti reprodukčního a duševního zdraví, prevence onkologických a kardiovaskulárních onemocnění. Sledovat je můžete na Facebooku, Instagramu a Twitteru.

 

Úvod   Loono1  Loono 2  Loono 3  Loono 4  Loono5  Loono5  Loono7  Looo foto

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky