Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

MCU KOLOSEUM, o. p. s. zve na akci Jak mít srdce na správném místě a jak se o ně starat – Liberec, pátek 27. září 

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 20. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Víte, že nepřímá srdeční masáž se nejlépe provádí v rytmu vánoční písničky „Rolničky, rolničky“ nebo písně „Stay in Alive“ od Bee Gees? Víte, jak rozpoznat infarkt nebo mozkovou příhodu? Jak předcházet srdečním chorobám? Právě tyto informace, které mohou zachránit život, se dozvědí návštěvníci akce Světový den srdce v areálu MCU KOLOSEUM, Generála Svobody 83 v Liberci – Pavlovicích. Světový den srdce se koná v pátek 27. září 2019 pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje pro oblast zdravotnictví MUDr. Přemysla Sobotky a je podpořen z dotačního programu Libereckého kraje 2.6. Podpora místní AGENDY 21.

 

Odpovědi na výše položené otázky vám dají odborníci na slovo vzatí, kteří se jimi zabývají každý den. Zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p. o. společně s kolegy z Policie ČR seznámí veřejnost s technikou, která záchranářům a Polici ČR pomáhá v terénu při výjezdech. Lidem, kteří na akci Světový den srdce zavítají, mimo jiné vysvětlí, jak rozpoznat příznaky srdeční příhody nebo jak poskytnout první pomoc.

Odborníci z Krajské nemocnice Liberec pohovoří o aktuální situaci v oblasti kardiovaskulárních chorob a následné náročné léčby. Další z partnerů akce, respektive zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, na místě poskytnou informace o programech, které přispívají na pravidelné pohybové aktivity jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Výživová poradkyně zájemcům poradí, jak správně upravit životní styl a stravu.

Pozornost si jistě zaslouží projekt Seniorská obálka, který záchranářům usnadňuje řešení tísňových situací a ohrožení zdraví nebo života. Speciální kartu, v níž senioři – v případě potřeby za pomoci příbuzných, osobních asistentek nebo praktického lékaře – vyplní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích a kontakty na osoby blízké, umístí v bytě na viditelné místo, aby z ní v případě potřeby záchranáři okamžitě vyčetli potřebné údaje.

Ke Světovému dni srdce se připojil také Klub FC SLOVAN. Jeho členové tak reagují na to, že jeden z jejich kolegů nedávno nečekaně zemřel právě na selhání srdce. Zástupci klubu společně s hráčem česko-vietnamského původu Filipem Nguyenem na akci v areálu MCU KOLOSEUM vysvětlí, jak a proč jsou hráči fyzicky testováni a že právě fyzické testy by měly pomoci předcházet fatálním situacím.

Plakát k akci: Světový den srdce

Světový den srdce je pořádán od roku 2000 Světovou federací srdce (WHF) pod patronací Světové zdravotnické organizace. Cílem je předcházet vážným chorobám srdce.

Zdroj: tisková zpráva MCU KOLOSEUM, o.p.s., informace: Martina Motshagen, tel. 604 997 526

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky