Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský Den Země - již tuto neděli 

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 20. 04. 2023 08:48
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hudba, umění, design, regionální potraviny, řemeslo a ekovýchova – to všechno nabídne Krajský den Země, který se opět spojí s Tatrhy. Akce se pro veřejnost koná v neděli 23. dubna v rámci mezinárodního Dne Země. Tentokrát bude místem setkání přilehlý park u Krajského úřadu Libereckého kraje a představí se i ekocentra z celého kraje. Liberecký kraj spojí síly také se statutárním městem Liberec a s Tatrhy. Tyto originální komunitní trhy za poslední roky přilákaly na nečekaná místa v Liberci a Jablonci nad Nisou tisíce lidí.

„Za krajským úřadem je ukrytý malý park, kousek divočiny uprostřed města, kde jsou stromy obrostlé břečťanem, zpívají ptáci a zurčí řeka. Přitom okolní ulice se teprve vzpamatovávají z doby před sametovou revolucí, po které zbyly brownfieldy a řeka spoutaná v betonovém korytu. Baví nás přivádět do takovým míst život, dát prostor umění a nechat rozeznít hudbu,“ uvedla Veronika Iblová, jedna z organizátorů Tatrhů. „Je to místo dobře dostupné pěšky, parkem vede cyklostezka a je to jen kousek k zastávkám městské hromadné dopravy i k vlakovému a autobusovému nádraží.“

Program začíná v 10 hodin dopoledne a na pódiu zahrají hudebníci jako například David Pomahač, Anna Vaverková, hudební uskupení Zapomělsem nebo The Brownies. Kromě hudby se chystají také pohádky a další zajímavý program pro děti.

V parku a na silnici podél řeky Nisy budou stánky s občerstvením bister a kaváren, designovými, farmářskými a řemeslnými výrobky. Součástí trhu bude i bleší trh a swap rostlin v podání Nazdar Bazaru, v rámci kterého si návštěvníci budou moci nějakou květinu zdarma odnést, přinést anebo obojí.

V rámci Krajského Dne Země představí svou činnost Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, Šance Zvířatům, Hnutí Duha, Semínko Země, Spolek ZAzemí, SEV Český ráj a Lesní klub Lewandulka. Povede mezi nimi pomyslná stezka s hravými ekovýchovnými aktivitami a mezi stromy bude i hamaka čítárna s ukázkou zajímavých knížek o přírodě. Mezi ekovýchovnými aktivitami bude i stanoviště ornitologa s ukázkou odchytu a kroužkování zpěvného ptactva.

Statutární město Liberec tam veřejnosti představí připravovanou Strategii adaptace na změnu klimatu.

„Krajský ekoden je příležitost představit veřejnosti, jak bohatá je ekologická výchova a osvěta v Libereckém a kdo jsou její strategičtí partneři pro Liberecký kraj. V Libereckém kraji se intenzivně věnujeme environmentálnímu vzdělávání, pomáháme dětem tvořit si dobrý vztah k přírodě, která je jejich domovem a partnerem pro kvalitní život,“ dodal Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. „Je to takový ekovýchovný happening – příležitost pro příjemné setkání místních ekocenter s veřejností.“

Tatrhy jsou unikátní především kombinací festivalu jídla, design marketu, hudby a blešího trhu. Spojení Libereckého kraje s Tatrhy dává prostor také pro vyzdvihnutí lokální produkce zapojením místních zemědělců, výrobců regionálních potravin a drobných řemeslníků. Prezentován bude i projekt Liberecký kraj sobě, což je platforma pro podporu regionálních produktů a služeb s internetovým katalogem www.lksobe.cz.

Více informací o akci: www.facebook.com/tatrhy

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky