Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výzvy spojené s uprchlickou krizí z Ukrajiny lze řešit i přeshraničně 

Mgr. Magda Podsedníková

projektový manažer - programy přeshraniční spolupráce

  • 05. 05. 2022 11:48
  • Rozvoj

Sdílet článek

Výzva je zaměřena na řešení společných výzev spojených s uprchlickou krizí v důsledku agrese Ruské federace na Ukrajině.

PL logo

Česká republika i Polsko se staly dočasným domovem velkého množství uprchlíků z Ukrajiny. Situace a problémy, kterým musí obě země čelit, jsou velmi podobné. Proč se tedy nespojit a nehledat řešení společně?

„I přes končící programové období se monitorovací výbor Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko rozhodl podpořit možnost financování projektů, které se chtějí zaměřit na aktivity spojené s důsledky přílivu uprchlíků z Ukrajiny, který vyvolala agrese Ruské federace“, uvádí Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Výzva byla vyhlášena v rámci prioritní osy 4 na spolupráci institucí a komunit. Mezi podporované aktivity patří přeshraniční spolupráce v oblasti krizového řízení zaměřená na bezprostřední zvládání přílivu osob. Může se jednat o výměnu informací a posílení komunikace, koordinaci aktivit, sdílení dobré praxe apod. Dále se může jednat o přeshraniční spolupráci v oblasti řešení dlouhodobých aspektů uprchlické krize jako je spolupráce a výměna zkušeností při začleňování uprchlíků do místních komunit a při jejich zapojení na pracovní trh.  „Může to být např. podpora volnočasových a vzdělávacích aktivit, právní a jiná asistence, jazykové kurzy apod.“, doplňuje výčet radní Jiří Ulvr.

Hlavní cílovou skupinou v rámci této výzvy jsou uprchlíci z Ukrajiny, nadále však platí podmínky programu týkající se přeshraniční spolupráce a její přidané hodnoty pro realizaci společných aktivit. „Projekty tedy musí společně řešit čeští a polští projektoví partneři“, upřesňuje radní Jiří Ulvr.

Žadatelé mohou z Evropského fondu pro regionální rozvoj obdržet dotaci ve výši 85% rozpočtu projektu. Státní rozpočet České republiky hradí dalších 5%.  Zbylých 10 % musí žadatelé uhradit ze svých zdrojů. Minimální výše podpory na jeden projekt je v této výzvě 100 000,- EUR.

Podrobnější informace, včetně termínů a harmonogramu, lze nalézt na webové stránce programu Příjem žádostí do prioritní osy 4 | Integrace Pl (cz-pl.eu)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky