Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z programu ČR – Sasko je co ukázat 

Mgr. Magda Podsedníková

projektový manažer - programy přeshraniční spolupráce

  • 25. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V Pěnčíně na Krásné si můžete prohlédnout nově zrekonstruovaný Kittelův dům. V Muzeu Českého ráje v Turnově zase novou expozici věnovanou horolezectví.

Obě  místa mají společné nejen to, že se nacházejí v Libereckém kraji, ale hlavně to, že byly financovány z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 -2020.

Rekonstrukce Kittelova domu je součástí projektu Slow tourismus v Euroregionu Nisa – spojení kultury s přírodou, který spolu realizují obec Pěnčín a město Žitava.  Na expozici horolezectví v Turnově spolupracovali partneři projektu Pro horolezce neexistují hranice, Liberecký kraj, Muzeum Českého ráje v Turnově a město Bad Schandau.

Obě místa měli minulý týden možnost si prohlédnout i členové Monitorovacího výboru Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko. Monitorovací výbor zasedal v Turnově. Kromě prohlídky projektů měl samozřejmě na programu i schvalování projektů. Z Libereckého kraje byl schválen projekt Posílení institucionální spolupráce v Euroregionu Neisse – Nisa – Nysa. V projektu budou spolupracovat česká, saská i polská strana Euroregionu Nisa na zpracování nové Strategie ERN pro léta 2021 – 2028.

Dále byl schválen vzdělávací projekt Silní sousedé 2.0 – vícejazyčnost v příhraničním regionu díky binacionální dobrovolné službě a projekt BASKET4ALL – Když se sousedé od sebe učí. Jedná se o spolupráci basketbalových klubů z Ústeckého kraje a Drážďan. Projekt je zaměřený na společná utkání a doprovodné aktivity dětí z obou zemí. Součástí jednání byla i debata o budoucí podobě Programu spolupráce po roce 2020. Do té doby si budeme moci užít další výsledky projektů, které byly schválené v tomto období.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky