Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poznání česko polského pohraničí. Prezentace turistických možností v česko polském pohraniční pro seniory ve Sklářské Porebě

Ing. Eva Hajflerová

projektový manažer - programy přeshraniční spolupráce

  • 18. 09. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Prozkoumat krásy česko-polského pohraničí jsme se vydali v rámci propagace programu Interreg VA Česká republika-Polsko se skupinou 30 seniorů z Liberce. Ve středu 22.8.2018 jsme se ráno sešli na vlakovém nádraží , odkud jsme vyrazili směr Sklářská Poreba. Již cestou jsme měli možnost se seznámit s výsledky česko-polského projektu Revitalizace železniční tratě Szklarska Poręba – Harrachov, který byl realizován v minulém období a jehož výsledkem je mimo jiné téměř 16 km opravené železniční tratě.

Po příjezdu do Sklářské Poreby jsme se přesunuli do Karczmy Karkonoske, kde jsme ochutnali polské speciality a z poutavého vyprávění paní Kateřiny Preusslerové, manažerky mikroregionu Tanvaldsko, jsme se dozvěděli o akcích, které se v území za podpory česko-polského programu konají.

Vydatně posilněni jsme vyrazili vzhůru, směr vodopád Kamieńczyka, což je největší vodopád v polských Krkonoších (Karkonoszach). Nachází se na potoku Kamieńczyk, podle kterého dostal i jméno. Práh vodopádu je v nadmořské výšce 843 m. Voda padá ve třech kaskádách z výšky 27 metrů. Poté odtéká přibližně 100 metrů dlouhou soutěskou mezi kolmými žulovými skalami, jejichž výška dosahuje téměř 25 metrů.

Pak už následoval pěší návrat na nádraží Sklarzska Poreba- Gorna a cesta vlakem zpět do Liberce.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky