Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový předmět Technické univerzity v Liberci učí studenty uspět s inovacemi, pomáhá v tom i podnikatelský inkubátor 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 06. 2020 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

S předmětem Inovace a podnikání v oblasti nových technologií přichází od příštího akademického roku Technická univerzita v Libereci. Předmět vznikal s odborníky z Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink, aby studenty co nejvíc připravil na praxi. Hlavním cílem předmětu je vybavit studenty znalostmi a dovednostmi potřebnými k zahájení podnikání a plánování kariéry v oblasti high-tech technologií.  Absolventi mají být mimo jiné schopni navrhnout organizační strukturu firmy, řídit výzkumně-vývojové projekty a dokumentovat je.

Předmět je maximálně zaměřený na praxi a rozvíjení potenciálu každého ze studentů. Více to vysvětluje Antonín Ferdan, který v Lipo.ink působí jako konzultant pro start-upy a již zavedené firmy: „Teorie je velmi důležitá, ale neumožní tolik pracovat s talentem, a to chceme v rámci našeho předmětu změnit. Chceme podpořit ty studenty, kteří se chtějí věnovat vědě, stejně jako ty, kteří zvažují, že začnou podnikat. Společně budeme hledat nápady, sochat je, a poté studující připravíme i na finální prezentaci před porotou. To vše s využitím principů design-thinking.“

Dalšími tématy přednášek a cvičení budou i metody ověření záměru, finanční plánování a řízení, právní analýza vlastního podnikání nebo výzkumu, a to včetně duševního vlastnictví. 

O předmět se zasadil vedoucí katedry chemie přírodovědně-humanitní fakulty Josef Šedlbauer a garantem je ředitel Lipo.ink Philipp Roden, který se zařadí i mezi vyučující. Předmět Inovace a podnikání v nových technologiích nabízíme studentům v programu Nanotechnologie s cílem podnítit v nich chuť pustit se v budoucnu do podnikání. Chceme praktickou výuku, nejlépe na na reálných případech nebo na projektech, které studenty provedou sice "nanečisto", ale se všemi náležitostmi od podnikatelského nápadu až k jeho uvedení na trh. Přišlo nám tedy logické využít zkušeností lidí z podnikatelského inkubátoru. Když se tahle spolupráce osvědčí, věřím že se dohodneme na jejím rozšíření i pro studenty některých dalších technických programů na Technické univerzitě," doplňuje profesor Šedlbauer.

Nepovinný předmět Inovace a podnikání v oblasti nových technologií si mohou zapsat studenti napříč fakultami od zimního semestru. Zakončený bude prezentací svého produktu a zápočtem.

Texte TZ a kontakt pro média:
Vendula Zedníková
vez@lipo.ink
Tel: 775 251 667

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky