Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj pomáhá k rozvoji oboru textilnictví

Ing. Karolína Vičanová

manažer projektu Regionální stálá konference

  • 23. 04. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V prostorách Střední průmyslové školy textilní v Liberci se konalo setkání platformy pro textil, které se účastnili zástupci Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Technické univerzity v Liberci, zástupců středoškolského vzdělávání v Libereckém a Královéhradeckém kraji a klastru Clutex. Jednali o společném zájmu rozvoje textilu, aktuálních trendech a perspektivách, přínosech při větším zapojení do mezinárodní spolupráce a možnostech uplatnění absolventů tohoto oboru.

V rámci Regionální přílohy Národní výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci pro území Libereckého kraje (RIS3 LK) bylo vymezeno několik znalostních domén, které uvádí odvětví, na které se kraj zaměřuje. Mezi jednu z oborových domén specializace patří „Pokročilé materiály na bázi textilních struktur.“ Je zaměřená na výzkum, vývoj, výrobu a nové technologie výroby materiálů (předené, pletené, tkané textilní struktury, netkané textilie). Více informací o RIS3 naleznete zde.

Liberecký kraj má dlouholetou tradici v historii textilnictví, kterou je zapotřebí nadále udržovat prostřednictvím výzkumu a vývoje, rozvoje podnikatelských příležitostí a spolupráce. Jednou z možností je zapojení do mezinárodní platformy Regiotex, která by měla pro kraj přínos v oblasti nových technologií a vzájemnému sdílení dobrých praxí. Neméně důležité je rovněž vzbudit zájem u studentů, kteří se o textilnictví zajímají. Rozvíjet jejich potenciál a k teoretické rovině znalostí, kterou získávají ve školách, připojit i praktické dovednosti k získání odbornosti budoucích absolventů.

„Bohužel se mezi lidmi moc neví, že stále existuje výroba textilu a výzkum nových vláken i technologií k jeho následnému zpracování. Jsme však rádi, že Liberecký kraj tento obor podporuje, snáze se nám pak jedná například i s rodiči a studenty.“ vyjádřila se k situaci ohledně textilnictví Ing. Jana Kočí, ředitelka Střední průmyslové školy textilní v Liberci. „Máme zájem na neustálém zkvalitňování výuky na naší škole, rozvíjíme spolupráci s firmami, hledáme možnosti, aby se naši studenti a pedagogové dostali k těm nejpokročilejším a nejnovějším informacím  a novinkám z oboru, podporujeme návštěvy veletrhů a navazování mezinárodních kontaktů. Věříme, že zapojení do prezentované mezinárodní platformy Regiotex může znamenat další cenné podněty a zkušenosti pro rozvoj tradičního i perspektivního textilního oboru v Libereckém kraji i pro uplatnitelnost našich absolventů.“  dodává.

V rámci jednání byly diskutovány podmínky koordinovaného postupu Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje v zapojení do  platformy Regiotex, protože tyto tři regiony tvoří podstatnou část textilní produkce v České republice.

Zástupce za Královéhradecký kraj na jednání seznámil přítomné se svými zkušenostmi z mezinárodní spolupráce a následně členové diskutovali nad možnými přínosy a specializacemi jednotlivých krajů. Výstupem jednání je celá řada podnětů, na jejichž rozpracování budou členové platformy dále pracovat.

Tato aktivita je hrazena z projektu "Smart akcelerátor Libereckého kraje", reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848

logolinka_rozsirena_barevna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky