Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zahrady ve třech domovech pro seniory ozdobí nová zeleň či tůně

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 04. 2021 11:37
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Domovy pro seniory v Jindřichovicích pod Smrkem, v libereckém Františkově a Sloupu v Čechách se dočkají revitalizace svých zahrad. Kromě kácení starých a vysázení nových stromů upraví odborníci například cesty či vybudují novou tůň. Liberecký kraj na projekty využije dotace z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

„Každá z organizací má poměrně velký areál, který slouží klientům i jejich rodinným příslušníkům k trávení společných volných chvil v přírodním prostředí. Zkrášlení těchto míst proto považuji za důležité. Chci, aby se tu klienti cítili co nejpříjemněji,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.  

Konkrétní úpravy:

  1. Domov pro seniory v Jindřichovicích pod Smrkem

Objekty jsou rozprostřeny ve třech historických vilách Daniela, Albert a Rozálie, přičemž ke každé z nich patří poměrně rozlehlá zahrada. V projektu se počítá s komplexní revitalizací dřevin, tzn. především ošetření těch stávajících, které vytváří základní kostru zeleně každé ze zahrad. Zároveň zde již došlo k pokácení nebezpečných či neperspektivních stromů a bude provedena výsadba nových dřevin. Prostory doplní také keře, které budou složit jako útočiště a zdroj potravy drobnému ptactvu. Aby zahrady mohly nabídnout klientům další využití, dojde k rozšíření cest a doplnění laviček. V Jindřichovicích se kácí 72 stromů, odfrézuje 83 pařezů a ošetří 188 stromů a dojde k výsadbě 51 stromů a 80 keřů. Vybudují se nové pěší komunikace a nainstalují lavičky.

  1. Domov pro seniory – Františkov, Liberec

Areál domu seniorů v libereckém Františkově vytváří velký park svažitého terénu. I zde arboristé ošetří, pokácí a vysadí stromy. Nad rámec toho zde ale také vzniká vodní prvek v podobě průtočné tůně s přilehlými lavičkami pro klienty a návštěvníky parku. Součástí je také částečná oprava oplocení směrem ke Švermově ulici. V Liberci – Františkově bude pokáceno 10 stromů včetně odfrézování 8 pařezů, ošetří se 73 stromů a dojde k výsadbě 43 stromů a 27 keřů.

  1. Domov pro seniory  ve Sloupu v Čechách

Ve Sloupu má areál domova pro seniory podobu zámeckého parku. To znamená, že jakékoliv úpravy podléhají revizi Národního památkového ústavu (NPÚ). Při plánování úprav zeleně se uvažovalo i o rekonstrukci cesty tak, aby byl park pro klienty lépe přístupný. Nicméně vzhledem k podmínkám NPÚ a vzhledem k následné finanční náročnosti kraj nakonec přistoupil jen k úpravám zeleně. Probíhá zde tedy kácení, ošetření a nová výsadba stromů a keřů. V rámci projektu se pokácí 81 stromů a odfrézuje 82 pařezů, dále dojde k ošetření 89 stromů a výsadbě 39 stromů a 77 keřů.

„Celkové náklady projektu v Jindřichovicích pod Smrkem jsou 4 miliony korun, přičemž z OPŽP kraj obdrží dotaci ve výši 1,1 milionu korun. Revitalizace v libereckém domově pro seniory vyjde na 1,4 milionu korun a evropské peníze pokryjí 360 tisíc. Zhruba 1,1 milionu korun budou stát úpravy ve Sloupu v Čechách, Liberecký kraj na to také obdrží finance z OPŽP, a to konkrétně 410 tisíc korun,“ vysvětlil Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

V Jindřichovicích budou práce dokončené nejdéle v červnu letošního roku, v Liberci revitalizace skončí do poloviny dubna roku 2021 a ve Sloupu v Čechách nejpozději v letošním září. V každém areálu bude následovat tříletá rozvojová péče o nové výsadby.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky