Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Údržba a rekonstrukce aleje

Mgr. Papežová (Štanderová) Šárka

  • 22. 06. 2012 10:40
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Liberecký kraj v květnu 2012 ukončil realizaci projektu „Údržba a rekonstrukce aleje Libverda – Ludvíkov – Nové Město pod Smrkem“. Projekt získal finanční podporu z Operačního programu Životního prostředí, prioritní osy 6., oblasti podpory 6.3. Obnova krajinných struktur. Realizace projektu byla zahájena v březnu 2011 a celkové náklady projektu činí 1.734.140,- Kč.

V rámci projektu byla ošetřena smíšená listnatá alej podél komunikací č. III/29015 z Libverdy do Ludvíkova a III/29011 z Ludvíkova do Nového Města pod Smrkem. Alej se nachází na hranici CHKO Jizerské hory a je významným prvkem krajiny podhůří Jizerských hor. Věk tohoto významného stromořadí je odhadován na 110 – 150 let. Díky realizaci projektu byly ošetřeny jednotlivé stromy, zachována jejich historická hodnota a zajištěna bezpečnost celé aleje.

„Aleje vytváří typický ráz české krajiny, mají mnoho funkcí – ukazují směr řidičům v noci či za mlhy, tvoří přírodní větrolam, v zimě snižují riziko vzniku sněhových jazyků, významně snižují hluk a v neposlední řadě jsou aleje domovem mnoha druhů rostlin i živočichů,“ podotknul náměstek hejtmana RNDr. Vít Příkaský.

logo

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky