Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Události uplynulého týdne v Libereckém kraji a očekávané akce v nastávajících sedmi dnech

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 06. 2013 15:00
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Co se událo:

2. 6. Jednala Povodňová komise LK.  Podle hejtmana LK Martina Půty se komise sešla především z preventivních důvodů a k předání informací. Ve 21 hodin vyhlásila vláda Stav nouze i pro Liberecký kraj.

3. 6. Na základě vyhlášení Stavu nouze zasedal Krizový štáb Libereckého kraje včele s hejtmanem Martinem Půtou. Nejhorší situace v kraji byla v okolí Višňové a Černous. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje nasadil v obci Višňová speciální pásové vozidlo, které slouží pro přepravu osob a potřebného materiálu a ZZS LK zde nasadila vozidlo hromadného neštěstí, které však nemuselo po celou dobu povodní zasahovat.

3. 6. Po skončeném jednání Krizového štábu Libereckého kraje vyjel hejtman LK Martin Půta a tajemník Krizového štábu LK Rudolf Broulík do nejvíce postižených oblastí – do Višňové, Dětřichova a Černous. Společně ocenili skvělou a bravurní práci profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří například ve Vísce (patří k Višňové) nepřetržitě přečerpávali vodu stékající z luk, polí a lesů do řeky Smědé po tři dny bez odpočinku.

Liberecký kraj také zřídil speciální Informační linku pro občany – 485 226 999. Linka bude v provozu 24 hodin denně až do odvolání.

3. 6.  Uskutečnila se úvodní konference na téma Program rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020.  Podle krajské radní Ivany Hujerové šlo  o jednání členů pracovních skupin na  téma Proč, co, jak, kdy?  

3. 6. Výstava „Malujeme“ klientů Jedličkova ústavu v Liberci začala ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK, U Jezu, v Liberci. Přehlídka 35 barevných a zajímavých obrazů potrvá do konce června.

4. 6. Jednala Rada Libereckého kraje. Rozhodla například o věnování sta tisíce korun na rekonstrukci salónku na Ještědu a uvolnila 1,4 miliónů Kč na přeložku parovodu v areálu budovy hospice

5. 6. Liberecký kraj stanovil termín nákupu energií na České komoditní burze na 12. 6. 2013. Jak informoval náměstek hejtmana LK pro ekonomiku Marek Pieter, v ten den se uskuteční  výběr nového dodavatele silové elektřiny a zemního plynu pro Krajský úřad, Krajskou nemocnici Liberec a.s., Silnice LK a.s. a příspěvkové organice zřizované krajem.

5. 6. Po 23 letech se hejtman LK Martin Půta  vrátil na Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, aby zde absolvoval jako absolvent této školy besedu se současnými studenty. Hejtman mimo jiné  zavzpomínal na dobu svého  studia a připomněl si například, že škola měla protiatomový kryt, do kterého se ovšem všichni žáci a učitelé nevešli. Podle něj bylo na besedě znát, že studenti se zajímají o dění v Liberci a Libereckém kraji.

7. 6. Konal se seminář k podprogramu Podpora regionálních výrobků, výrobců a tradičních řemesel. Byl totiž zahájen podle radní Ivany Hujerové příjem žádostí o dotace, který skončí  28. 6. 2013.

7. 6. Pro veřejnost byla opět otevřena vyhlídková terasa budovy krajského úřadu a v 17 patře a  pater noster. Zájemci tak mohou až do konce srpna využít jedinečnou šanci  rozhlédnout se po okolí z nejvyšší výškové budovy (78 m)  v Liberci.

Co se bude dít v následujících sedmi dnech

10. 6. Československá obec legionářská, jednota Libereckého kraje a OC Forum slavnostně zahájí v prostorách OC Forum v Liberci v 11 hodin výstavu nazvanou „Československé legie v Rusku 1914 až 1920“.  Základem výstavy jsou unikátní fotografie, které v drtivé většině nebyly nikdy publikovány.

11. 6. V souvislosti s nouzovým stavem v důsledku povodní se vedení úřadu rozhodlo poskytnout pomoc postiženým oblastem. Dobrovolníci z krajského úřadu včele s hejtmanem LK Martinem Půtou odjedou na pomoc do zasažené obce Rudník ve východních Čechách.  

12. 6. Hejtman se zaměstnanci odboru životního prostředí a dalšími odborníky hodlá navštívit povodněmi zasažené obce v regionu. Pojede se  do nejvíce zasažených obcí – Višňové, Heřmanic, Pertoltic, Černous, Volfartic a některých dalších, aby se starosty projednal možnosti úprav koryt, vytipování míst pro řízený rozliv vody a podobě tak, aby zde nedocházelo k záplavám několikrát do roka.

13. 6. Hejtman LK Martin Půta přijme ve 14 hodin v sídle LK velvyslance Litevské republiky v ČR Aurimase Taurantase a honorárního konzula Litevské republiky Sauliuse Bazevičiuse. Společně budou jednat o plánovaném otevření Honorárního konzulátu Litevské republiky v Liberci.

13. 6. Hospicová péče Svaté Zdislavy pořádá od 17 hodin v zahradě a prostorách budoucího hospice v ulici U Sirotčince v Liberci Benefici pro hospic. V průběhu podvečera si mohou návštěvníci prohlédnout celý areál a seznámit se s architektonickým návrhem rekonstrukce. V rámci  kulturního programu vystoupí skupiny Aries a Gospel choir. Výtěžek akce půjde na vybavení.

14. 6. Krajské slavnosti se konají v Novém Boru. Od 10 do 22 hodin bude v prostoru náměstí Míru v Novém Boru připravený bohatý kulturní a zábavný program pro děti i dospělé. Hlavním hostem je kapela BLUE EFFECT s Radimem Hladíkem.

Víte že, největší obec Libereckého kraje (podle rozlohy v ha) je  Ralsko  (17 023 ha)?

A že nejmenší obce (podle rozlohy v ha) jsou Radimovice (133 ha)?

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky