Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Také díky evropským penězům letos kraj opraví silnici na Ještěd, výpadovku z Mimoně či cestu ze Sklenařic do Vysokého

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 05. 2021 15:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích, opravy komunikace mezi Českou Lípou a Dobranovem, silnice z Mimoně na hranici kraje či výstavba obchvatu Zákup. To jsou některé z důležitých dopravních staveb v Libereckém kraji. Kromě krajských peněz na ně finančně významně přispívají Evropská unie a státní rozpočet.

„Bez dotací z Evropské unie a státních finančních injekcí bychom vůbec nemohli zahájit řadu důležitých dopravních staveb v regionu. Stav silnic druhých a třetích tříd není vždy zrovna ideální a jsem rád, že díky těmto příspěvkům jej můžeme vylepšit,“ řekl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

„V roce 2021 se dokončí šest staveb v celkové výši 626,6  milionu korun. Příspěvek z Evropské unie a státního rozpočtu je více jak půl miliardy korun. Zároveň se spustí projekty v hodnotě 461 milionů korun, přičemž evropské a státní dotace představují sumu 352 milionu korun,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Letos pokračují rekonstrukce silnic číslo II/262 z České Lípy do Dobranova, číslo II/270 Z Doks do Dubé, číslo III/2904 v Oldřichově v Hájích, dále práce na druhé etapě rekonstrukce silnice číslo III/2784 mezi Světlou pod Ještědem a Horním Hanychovem, cestáři obsadí i silnici číslo II/268 z Mimoně na hranici kraje. Pracovat se bude také na silnici číslo II/290 ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou a na severozápadním obchvatu Zákup.

Během tohoto roku se zahájí rovněž tři nové projekty: druhá etapa rekonstrukce silnice číslo II/268 z Mimoně na hranici kraje, první etapa práce na silnici číslo II/292 z Benešova u Semil na křižovatku se státní silnicí I/14 a rekonstrukce úseku silnice číslo III/27246 v Křižanech po křižovatku se silnicí číslo III/2784.

„V případě výpadovky z Mimoně se připravuje zadávací řízení a letos by se mělo začít stavět. V Benešově, stejně jako v Křižanech, se předpokládá zahájení stavby letos v červenci,“ upřesnil Sviták. 

Díky evropskému Integrovanému regionálnímu operačnímu programu již bylo možno například zrekonstruovat silnici číslo II/270 v Jablonném v Podještědí, část silnice číslo II/273 z Oken po hranici kraje, okružní křižovatky v ulicích Brodská a Bořkovská v Semilech, silnici číslo II/293 v Jilemnici, silnici číslo II/610 z Turnova na hranici kraje a zrevitalizovat Žižkovu ulici v Jilemnici.

IROP + Min. místní rozvoj

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky