Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Světový festival moderního kutilství plný technologií a zábavných workshopů se představí již podruhé v Liberci

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 10. 2022 13:37
  • Rozvoj

Sdílet článek

Maker Faire Liberec – druhý ročník festivalu plného pokusů a workshopů s moderními technologiemi, řemesly a vědou se uskuteční 8. října 2022 v Lipo.ink (budova Krajského úřadu Libereckého kraje). Po úspěšném prvním ročníku festival představí 35 místních tvůrců – tzv. makerů.  Návštěvníky čeká den plný tvoření, bádání, působivých instalací a populárně-naučných show.

Kromě 3D tisku, který je tématem hlavního partnera akce a nejznámějšího českého makera Josefa Průši, představí vystavující makeři i další domény – virtuální realitu, robotiku ve spolupráci či mikroprocesory. Lidé si budou moct postavit svůj vlastní senzor vzduchu, vyzdobit svojí vlastní brusku a závodit s ní na speciální dráze. Program je připraven pro všechny generace a skupiny. Nejen ti nejmenší budou mít ve spolupráci se vzdělávací organizací Evropské vesmírné agentury možnost si sestavit a odpálit vlastní vodní raketu.

Maker Faire je celosvětový koncept festivalu oslavujícího kreativitu, vynálezce a inovátory všeho druhu. Na každém kroku tu na vás čekají nadšenci a tvořiví lidé, kteří vás zasvětí do tajů svých důmyslných projektů, zapojí do workshopů a nechají vás si vše vyzkoušet. „Maker Faire je pestrá akce plná energie, zvídavých lidí a úžasných vynálezů. Od podobných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s nadšenými tvůrci a ta praktická zkušenost a možnost tvořit,“ uvádí za organizátory Karolína Smutková.

Festival je součástí celosvětové sítě původem z USA, který se po premiéře v Praze v roce 2018 začal konat v 8 dalších městech po republice. Organizátoři vždy kladou důraz na místní tvůrce (makery), firmy a startupy. Pro festival připravují program, který zabaví celou rodinu, ale zaujme i odborníky a profesionály. „V Lipo.ink se denně setkáváme s nápady a inovacemi. Liberecký kraj je na ně obzvlášť bohatý a jsme rádi, že i letos se o tom přesvědčí návštěvníci každého věku,“ říká Jakub Kovář z Libereckého podnikatelského inkubátoru. „Navíc se tu na jednom místě potkají nejnovější technologie s tradičními řemesly,“ dodává Jiří Ulvr, radní hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na Maker Faire se představí také tvůrci unikátních dronů inspirovaných hmyzem nebo unikátní stínítka tvořená včelím voskem. Startup Hardwario pak představí své IOT stavebnice a zaměří se také na téma energetických úspor. Návštěvníci si budou moct postavit vlastní fotoaparát z krabičky od sirek a vlastníma rukama si také vyzkouší výrobu nanovláken.

Projekt je spolufinancován Statutárním městem Liberec a Libereckým krajem. Spoluorganizátorem je inkubátor Lipo.ink, hlavním partnerem je Prusa Research a Hardwario a Nadace Jablotron.

Festival proběhne v sobotu od 10:00 do 18:00. Vstup na akci je symbolický, předprodej je na platformě Goout.

Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit a především nadšených lidí. Téměř vše si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu pro celé rodiny – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky