Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Seznamte se s revitalizovanými brownfieldy. Kraj zve na vyjížďku

06. 10. 2022

Některé stále chátrají, jiné už se dočkaly záchrany a slouží svému původnímu anebo  zcela novému účelu. Řeč je o brownfieldech, opuštěných zemědělských či průmyslových stavbách, které nemají využití. Jak pro ně najít nový smysl napoví akce Brownfields Trip neboli výjezd napříč krajem, který Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje uchystal pro zájemce na 26. říjen.

„Brownfieldy skýtají pestré možnosti k nejrůznějšímu dalšímu využití, ať už třeba pro podnikání, bydlení nebo volnočasové aktivity. V Libereckém kraji jich na oživení čeká ještě řada. Tento výlet představí zdařilé ukázky toho, jak brownfield vrátit zpět do života a může být pro ty, kteří se o tuto tématiku zajímají a o pořízení nějakého brownfieldu třeba uvažují, dobrou inspirací,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Výprava se uskuteční ve středu 26. října od 8.30. Návrat bude okolo půl páté odpoledne. Účast je bezplatná a kapacita je omezena. Podrobné informace včetně itineráře a registračního formuláře se nalézají na webovém odkazu www.investujpodjestedem.cz.

Během dne si účastníci prohlédnou několik jedinečných a inspirujících míst, na nichž  se seznámí s historií objektů a jejich proměnou do dnešní podoby. Navštíví i některé stavby, které nejsou běžně přístupné. Jednotlivými zastávkami budou huť Marie 1904 v Josefově Dole, kořenovská výtopna, bývalá sklárna ve Smržovce, železnobrodská knihovna a Fabrika 1861 v Semilech.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz