Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Robot asistoval podpisu memoranda o spolupráci ARR a iQLANDIE. Cílem je podpora technického vzdělávání

odborný zaměstnanec pro externí komunikaci

  • 14. 02. 2022 09:49
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Robotická ruka tiše zapřede, sevře tužku a pomalu ji transportuje směrem k jednomu z pánů sedících za stolem. Elegantní, možná trochu improvizované zahájení slavnostního aktu. V iQFABLABU, otevřené dílně spadající pod liberecké science centrum iQLANDIA, se místní posádka s robotem sžívá, podle jisker v očích je však jisté, že všechny jeho funkce budou mít během pár dní v malíku.

Dnes robot přiložil ruku k dílu symbolickému, leč s potenciálně velkým dopadem. Tužku podal Petrovi Dobrovskému, řediteli krajské Agentury regionálního rozvoje a Pavlovi Coufalovi, řediteli science centra iQLANDIA. Oba svými podpisy na memorandu stvrdili spolupráci, která už v regionu nese své ovoce.

„Spolupráci s ARR jsme si vyzkoušeli v loňském roce na soutěži Business Talent. Díky krajské agentuře se nám také podařilo navázat dialog s technologickými firmami v Libereckém kraji a začít s nimi hledat průsečíky v našich možnostech a jejich potřebách vzdělávání dětí. Hmatatelným výsledkem je i robotická ruka DENSO Robotics zapůjčená do otevřené dílny iQFABLAB místní společností DENSO Manufacturing Czech. Ve spolupráci s ARR chceme i nadále pokračovat, což dnes stvrdilo společné memorandum," bilancuje Pavel Coufal

Soutěží Business Talent prošly na podzim roku 2021 dvě stovky dětí, žáků základních škol Libereckého kraje. V otevřené dílně iQFABLAB si žáci v osmi kolech vyzkoušeli svou podnikavost, inovativní myšlení i technickou zdatnost. Vítězné týmy jednotlivých kol se pak utkaly ve velkém finále a prvním třem byl odměnou večer v planetáriu, do jejich škol pak putovala 3D tiskárna resp. dvě robotické stavebnice české firmy Merkur.

„Ze spolupráce stvrzené dnešním memorandem letos vznikne druhý ročník soutěže. Chceme také i nadále pomáhat lákat zájemce o techniku do otevřené dílny a firmy k dialogu o vzdělávání,” dodává Petr Dobrovský z Agentury regionálního rozvoje.

Spojení vítá i Liberecký kraj, který dlouhodobě podporuje návštěvy krajem zřizovaných středních škol v expozicích iQLANDIE i v otevřené dílně. „Pokud chceme v našich dětech vzbudit zájem o pokročilé technologie, musíme jim je umět také zpřístupnit. Čím více strojů dostaneme z firem do podobných zařízení, jako je iQFABLAB, tím lépe pro region. Podpis memoranda vítám jako ukázkový projev vůle na tom usilovně pracovat," uzavírá Jiří Ulvr, radní pověřený řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

 

Autor:

Lukáš Jokl     
Agentura regionálního rozvoje

 

Logo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky