Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekonstrukce silnice mezi Turnovem a hranicí Libereckého kraje začne na jaře příštího roku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 11. 2018 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj dnes uzavřel společně s dalšími zadavateli smlouvu se zhotovitelem stavby Silnice II/610 Turnov – hranice Libereckého kraje (vč. mostních objektů). Kraj se bude na celkové částce více jak 205 milionů korun za rekonstrukci podílet společně s Turnovem, Svijany, Přepeřemi, Příšovicemi a Ohrazenicemi. Na opravu silnice přispějí také evropské fondy. Zhotovitelem stavby bude společnost EUROVIA CS a STRABAG. Řidiči se dočkají nového povrchu nejpozději na konci roku 2020.

„Významná část finančních prostředků, které na rekonstrukci budou vynaloženy, bude financována Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, hovoříme o částce bezmála 146 milionů korun,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování. Smluvní cena této části činí 172.417.596,08 korun bez DPH. Projektová žádost byla již schválena. Liberecký kraj tak může získat dotaci až ve výši 145.842.174,30 korun. O zbývající peníze se podělí příslušné obce. Některé z nich podají žádosti o podporu v rámci výzev Místních akčních skupin a Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Chtěl bych poděkovat za spolupráci především starostům okolních obcí. Z jejich rozpočtu půjde do projektu významná částka. Jedná se o velmi důležitý úsek silnice a řidiči si jistě zaslouží cestovat až za hranice Libereckého kraje mnohem komfortněji,“ dodal hejtman Martin Půta.

Cílem projektu je rekonstrukce silnice II/610 v úseku od hranice se Středočeským krajem ke křižovatce se silnicí III/2797 v ulici Nádražní v Turnově. Opravou projde také navazující silnice III/2797 v Turnově a v obci Ohrazenice směrem k Pyrámu. Na místě se obnoví povrch a všechna čtyři ramena křižovatky. Stávající styková křižovatka silnic II/610 a II/279 ve Svijanech bude přebudována na křižovatku okružní. V rámci rekonstrukce křižovatky ulic Nádražní a Přepeřská v Turnově dojde ke změně dopravního uspořádání a systému přednosti v jízdě. Zvýší se zde také podjízdná výška viaduktu, aby zde mohla projet vozidla s návěsovou soupravou.

„Město Turnov a obce Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice budou hradit například úpravy chodníků a nástupišť autobusových zastávek, vybudování parkovacích zálivů či úpravu veřejného osvětlení na svém území,“ dodal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Stavební práce budou zahájeny na jaře příštího roku. Firmy EUROVIA CS a STRABAG musí rekonstrukci dokončit nejpozději do 420 dnů od převzetí stavby. Po novém povrchu by tak měli řidiči jezdit na konci roku 2020.

Liberecký kraj plánuje v příštím roce zahájit rekonstrukce dalších silnic, které rovněž podpoří peníze z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Jedná se o revitalizaci silnice II/286 v ulici Žižkova v Jilemnici, výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, rekonstrukci silnice II/270 Doksy – Dubá, silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov, silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje a silnice III/2907 v Oldřichově včetně humanizace.

„Tyto akce se již ucházejí o podporu, žádosti o dotaci byly předloženy,“ doplnila Radka Loučková Kotasová.

Dalšími plánovanými projekty se žádostí o dotaci z IROP jsou silnice III/2907 v Oldřichově včetně humanizace, silnice II/292 Benešov u Semil – křižovatka s I/14, silnice II/592 Kryštofovo údolí-Křižany a silnice III/2784 Světlá pod Ještědem – Horní Hanychov.

Rozpis celkové ceny rekonstrukce silnice Turnov – hranice kraje podle částí připadajících na jednotlivé objednatele vč. DPH:

  • Liberecký kraj: 172.417.596,08 Kč
  • Město Turnov: 18.038.571,71 Kč
  • Obec Přepeře: 1.202.893,20 Kč
  • Obec Příšovice: 1.012.664,65 Kč
  • Obec Svijany: 275.452,14 Kč
  • Obec Ohrazenice: 12.139.231,23 Kč
  • IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky