Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský seminář představí brownfieldy a greenfieldy v bývalém brownfieldu – vratislavickém centru IGI

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 02. 2023 13:01
  • Rozvoj

Sdílet článek

Další z cyklu seminářů na téma brownfieldů a greenfieldů v regionu pořádá Liberecký kraj spolu s Agenturou regionálního rozvoje a agenturou Czechinvest. Tentokrát se akce koná v knihovně a spolkovém centru IGI ve Vratislavicích nad Nisou. Uskuteční se ve čtvrtek 16. března v 10 hodin.

Záštitu nad ním převzal Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Liberecký kraj dlouhodobě a systematicky podporuje úpravy zanedbaných a nefunkčních objektů či areálů na území regionu pro jejich opětovné využití. Těší mne, že mnohé z těchto brownfieldů již zanikly a žijí novým, lepším životem. Jedním z takových příkladů je právě vratislavická knihovna a spolkové centrum,“ řekl Jiří Ulvr.

Začátek semináře přinese informace o aktivitách Libereckého kraje v oblasti brownfieldů a greenfieldů. Představí se portál Investičních příležitostí Libereckého kraje, který je k dispozici na webu www.investujpodjestedem.cz; jeho součástí je i databáze těchto míst v regionu. „Tam lze získat další informace o této problematice a vyhledat i vhodné lokality pro podnikatelské záměry. Je také možné se obrátit na Agenturu regionálního rozvoje, která portál spravuje a zprostředkuje potřebné informace," doplnil radní Ulvr.

Představí se také nově vznikající platforma pro moderní energetiku v libereckém kraji. Následovat bude prohlídka knihovny a společenského centra  IGI. Dojde také na prezentaci úspěšných projektů obnovy brownfieldů v kraji, představení dotačních titulů, které jsou určeny pro úpravy brownfieldů a greenfieldů, a možnosti jejich čerpání.

Na seminář se lze přihlásit na adrese https://investujpodjestedem.cz/seminare/elektronicka-prihlaska-na-seminar/, popřípadě na e-mailové adrese m.psenicka@arr-nisa.cz. Kapacita semináře je omezena a účast je bezplatná.

Užitečné informace jsou k nalezení na webu odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz, dále na stránkách Portálu investičních příležitostí Libereckého kraje www.investujpodjestedem.cz a na stránkách Agentury regionálního rozvoje http://www.arr-nisa.cz a agentury CzechInvest http://www.czechinvest.org.

Brownfield je nemovitost, pozemek nebo objekt, který se nachází na současně nebo v minulosti zastavěném území, není využíván a je zanedbaný, případně i kontaminovaný. Obvykle vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční či jiné aktivity.  Greenfieldem je označováno území, které dosud zastavěno nebylo. Využívá se například jako zemědělská půda. V českém významu znamená tento pojem slovní spojení zelená louka.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky