Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj hledá přes dynamický nákupní systém dodavatele zemního plynu pro příspěvkové organizace na příští rok

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 03. 2024 11:16
  • Majetek a investice
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Dodávky plynu bude kraj pro příští rok zajišťovat opět přes dynamický nákupní systém. Krajští radní včera rozhodli o zahájení veřejné zakázky. Její předpokládaná hodnota za dodávku 1 MWh zemního plynu činí 950 korun bez DPH.

„Naší povinností je zajistit veřejné služby v kraji. Opět volíme cestu přes dynamický nákupní systém, který se nám již osvědčil. V praxi to funguje tak, že Liberecký kraj zadává veřejnou zakázku v roli takzvaného centrálního zadavatele. Pro dodávky plynu na příští rok vyzveme k podání nabídky čtyři uchazeče. Jsou to Pražská plynárenská, a.s., ČEZ ESCO, a.s., CONTE spol. s r.o. a innogy Energie, s.r.o.,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Cílem zakázky je dodávka plynu pro 29 odběrných míst 25 pověřujících zadavatelů. Jejich roční spotřeba je 40.269 MWh. „Podle aktuální situace na burze rozhodneme, jestli zvolíme konzervativnější přístup, tedy 95 % roční spotřeby, anebo rizikovější – 80 %,“ dodal Miklík.

Letos v seznamu pověřujících zadavatelů budou chybět Krajská nemocnice Liberec, a.s., Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední zdravotnická škola a Střední odborná škola v České Lípě a Střední průmyslová škola stavební v Liberci. „Hlavním důvodem jsou zejména uvažované změny zdroje vytápění,“ dodal náměstek Miklík.

Vloni Liberecký kraj zaplatil na energiích (plyn i elektřina) zhruba 189 milionů korun včetně DPH a poplatku za distribuci energie. Letos to bude nárůst mezi 20–25 %. „Důvodem pro tento nárůst je zejména změna v regulačních poplatcích za energie. Na druhou stranu předpokládáme úsporu ve spotřebě organizací s ohledem na mimořádně teplou zimu,“ uzavřel Miklík.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky