Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivní mapa regionu je pestrá

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 12. 2020 16:24
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nápoj tento jest velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje. Právě to prohlásil Tadeáš Hájek z Hájku o pivu. Zda je jeho tvrzení pravdivé, si lze ověřit ochutnáním chmelového nápoje z některého z pivovarů v Libereckém kraji, které patří mezi regionální výrobce.

„Po mnoha letech úpadku pivovarnického řemesla se po revoluci situace výrazně změnila. Velké pivovary, které byly a stále jsou tradičními producenty piva, doplnily další. Některé z nich jsou zcela nové, jiné začaly fungovat v pivovarech dříve uzavřených. Piva z našeho kraje si vychutnávají příznivci tohoto nápoje v České republice i daleko za jejími hranicemi,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

V Zámeckém pivovaru Frýdlant vaří pivo společnost Terra Felix. Pivo se začalo vyrábět ve Frýdlantu kolem roku 1381. Po staletích existence se v roce 1949 s vařením piva přestalo a po letech chátrání celého areálu byl znovu provoz obnoven až na jaře roku 2014. Bližší informace o pivovaru jsou na webu https://www.pivovar-frydlant.com/.

Nápad vybudovat v Harrachově minipivovar se zrodil v hlavě majitele tamní sklárny Františka Novosada. Myšlenku uskutečnil na místě dřívější hutní kanceláře. V létě 2002 tak Harrachovu přibyla další turisticky zajímavá atrakce. O tom, co vše Sklárna a minipivovar Novosad nabízí, se lze dozvědět na http://www.sklarnaharrachov.cz/.

V roce 1872 byl založen pivovar ve Vratislavicích. Pivo nabízí dodnes, v současné době pod značkou Konrad. Více o značce a historii pivovaru se nalézá https://pivo-konrad.cz/.

Dlouhou historii má i pivovar Svijany; první informace o jeho existenci jsou už z roku 1564. Od roku 1998 jej vlastní společnost Pivovar.  Podnik se vypracoval na jeden z největších nezávislých pivovarů v České republice. Více se nalézá na odkazu https://www.pivovarsvijany.cz/.

Nedaleko Turnova v obci Malý Rohozec se nalézá Pivovar Rohozec, který založil Ferdinand Unger již v roce 1850. Pivo se zde vyrábí v zásadě podobným způsobem, jak jej původně vařili už začátkem minulého století. Bližší podrobnosti o pivovaru se lze dozvědět na webu http://www.pivorohozec.cz/.

V původních kamenných sklepích zrají spodně kvašená piva Pivovaru Cvikov. Ten k výrobě používá výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmely odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Premiant a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického. Piva si lze zakoupit prostřednictví odkazu http://www.pivovarcvikov.cz/.

V České republice je vůbec nejstarším doloženým pivovarem ten v Břevnovském klášteře, který byl založen roku 993. Nejstarším dokladem o pěstování chmele je nadační listina z 30. let 11 století. Významný mezník v českém pivovarnictví představuje založení Měšťanského pivovaru v Plzni v roce 1842. Zde začali vyrábět výhradně spodně kvašené pivo, jehož výrobu pak převzaly ostatní české a moravské pivovary.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky