Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Díky penězům od státu a Evropské unie se pojede lépe řidičům v Jablonném i Sklenařicích

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 08. 2020 12:32
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Patnáct staveb, oprav a rekonstrukcí silnic v kraji se uskuteční díky penězům z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Přijetí příspěvku ve výši 150.250.000 Kč schválila na svém úterním zasedání rada kraje. Většina těchto stavebních akcí již probíhá. Některé začnou letos na podzim a skončí příští rok.

Jednou z prací, na kterou kraj bude čerpat dotaci, je rozsáhlá oprava půlkilometrového úseku silnice III/2629 v Častolovicích, jenž získá nový povrch.

„Další akcí je rekonstrukce silnice číslo III/27810 v Šimonovicích, kde dojde k vybudování nového asfaltu. Její součástí je i výstavba dvou propustků, přeložek vodovodu a plynovodu. Podél rekonstruovaného úseku vzniknou chodníky, veřejné osvětlení a autobusová zastávka,“ zmínil Jan Sviták. „Stav silnic druhých a třetích tříd není vždy zrovna ideální a jsem rád, že díky finančnímu příspěvku od státu jej můžeme vylepšit, protože z krajských peněz to rozhodně nemůžeme finančně vše pokrýt.“

Pracuje se i na několikasetmetrovém úseku silnice III/27014 v Jablonném v Podještědí., kde se řidiči dočkají nového povrchu, obnovy a doplnění dopravního značení. Hotovo má být letos v říjnu.

Nyní kraj hledá firmu, která opraví silnici číslo III/2624 mezi Českou Lípou a Kozly. „Jedná se o plán na dvě stavební sezony. Letos bychom chtěli zrekonstruovat most a v příštím roce navazující úseky silnice,“ popsal Sviták. Komunikace spojuje obce Sosnová, Kvítkov a Kozly s Českou Lípou. Rekonstrukce se týká části dlouhé 6,7 kilometru a kromě nového povrchu nebudou chybět přeložky inženýrských sítí a doplnění svodidel.

Na zkvalitnění silniční sítě přispívá také Evropská unie. Jednou ze silnic druhé třídy, kterou čeká oprava, je komunikace číslo II/290 ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou, na jejíž rekonstrukci přispěje Integrovaný regionální operační program (IROP). Celkové náklady činí 64.087.714,77 korun včetně DPH, Liberecký kraj se podílí částkou 25.635.085,91 korun a z programu Integrovaného regionálního operačního programu půjde 38.452.628,86 korun. Celková délka úseku, který projde rekonstrukcí, činí 2,4 kilometru. „Součástí oprav je mimo jiné také výstavba jedenácti propustků, instalace svodidel v místech, kde je to potřeba, nové dopravní značení a také vybudování funkčního odvodňovacího systému. Nebude chybět nový asfaltový povrch,“ vypočítal Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Díky evropským dotacím kraj opravuje řadu komunikací nižších tříd. Rekonstrukcí procházejí silnice II/270 v úseku mezi Doksy a Dubou a III/2904 v Oldřichově v Hájích. Na jaře započala též dlouho očekávaná rekonstrukce silnice II/268 z Mimoně na hranici Libereckého kraje a svého zhotovitele už zná i úsek silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov, kde dojde ke kompletní rekonstrukci úseku v délce 5,3 kilometru. „Všechny tyto akce jsou spolufinancovány Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu,“ shrnul Michal Kříž, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„V letošním a v příštím roce získá kraj na opravy a modernizace silnic II. a III. tříd celkem 630 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury a IROP. Jsem rád, že tato podpora navazuje na podporu z minulých let, kterou se podařilo vyjednat díky aktivitě Asociace krajů ČR a vstřícnému postoji vlády ČR. Téměř 90 procent silniční sítě v republice vlastní krajské samosprávy. Pro zlepšování stavu silnic považuji za nutné nastavit dlouhodobý systém jejich financování se zapojením výnosů ze spotřební daně z minerálních olejů a paliv. Návrh zákona Libereckého kraje se poslancům dvakrát nepodařilo zařadit na jednání poslanecké sněmovny. Pevně věřím, že v tomto případě bude platit rčení do třetice všeho dobrého,“ uzavřel hejtman Martin Půta.  

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky