Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské Juniorní centrum excelence pro kyberbezpečnost je inspirací pro další kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 02. 2023 15:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

Zástupci Libereckého kraje se setkali s delegací z Pardubického kraje a pedagogy ze Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové na Střední průmyslové škole v České Lípě. Kolegové ze sousedního kraje přijeli načerpat zkušenosti s rozjezdem projektu vzdělávacího centra zaměřeného na kyberbezpečnost.

Tématem jednání byly dosavadní zkušenosti Libereckého kraje s přípravou projektu Juniorního centra excelence kybernetické bezpečnosti na českolipské Střední průmyslové škole. Ta během dvou let postoupila kupředu. V letošním roce vnikne projektová dokumentace a kraj společně s Agenturou regionálního rozvoje hledá dotační příležitosti, které by bylo možné využít pro samotný vznik centra.

Kolegům předali zástupci kraje zkušenosti s rozjezdem projektu, ale i s jeho filosofií, s uvažovanou náplní vzdělávacích programů a se zaměřením nejen na studenty českolipské školy, ale i na další subjekty v regionu.

Co bylo oběma stranám jasné již na začátku jednání, byla motivace vedoucí ke vzniku takového centra. „Liberecký kraj se o vznik projektu zasadil v době covidu, kdy bylo téma kybernetické bezpečnosti velmi aktuální v souvislosti s útoky na česká zdravotnická zařízení. Po invazi na Ukrajinu o nutnosti investic do vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti snad již nikdo nepochybuje,” říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Ve třetím největším městě Libereckého kraje proto vznikne projekt strategického významu.  „Vybudujeme zde centrum pro vzdělávání studentů a pedagogů, v dalších fázích zacílíme na firmy, instituce veřejného sektoru a na další zájemce o dané téma. Vznikne tu tolik potřebná infrastruktura pro výuku prevence a obrany před kybernetickými útoky,” dodal Jiří Ulvr.

 

smart akcelerátor arr

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky