Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cena Karla Hubáčka zůstává v Liberci. Získala ji rekonstrukce Liebiegova paláce

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 05. 2023 21:29
  • Rozvoj

Sdílet článek

Desítky unikátních staveb, vydařené projekty a zajímavé architektonické nápady. To vše přinesl již 19. ročník Soutěže Karla Hubáčka. Vítězem hlavní ceny je rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci. Porota ocenila zejména přístup k obnově historické budovy, díky kterému byly zachovány a doplněny původní prvky stavby. Ta bude sloužit i veřejnosti. Záštitu nad soutěží převzali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, krajský radní Jiří Ulvr, starostka České Lípy Jitka Volfová a starosta Turnova Tomáš Hocke.

Rekonstrukce měly v letošním ročníku silné zastoupení. Porotce zaujaly zejména tři, které se dostaly do užší nominace – Pivní lázně Svijany, Huť Marie a vítěz nejen této kategorie, ale i hlavní Ceny Karla Hubáčka, rekonstrukce Liebiegova paláce. U všech porota kromě kvalitního a k historickému rázu budov citlivého provedení oceňovala také společenský přesah. Stavby se po letech chátrání zpřístupnily veřejnosti, stávají se významným centrem místního společenského dění a přispívají také ke kultivaci veřejného prostoru.

Hejtman Martin Půta také proto Huti Marie udělil svou letošní Cenu hejtmana. „Jedná se o stavbu, kterou financoval soukromý investor. Rád oceňuji výjimečné věci a šikovné osobnosti. Tato investice navíc může pomoci celé obci v jejím rozvoji. Huť Marie je bývalý brownfield. Jednalo se o původní sklárnu a dnes se objekt stal multifunkčním prostorem k využití pro velké společenské akce, s kavárnou a posilovnou včetně vnitřní lezecké stěny. Pevně věřím, že to je dobrá inspirace i pro další investory na jiných místech v regionu. Ne vždy lze vše postavit tzv. na zelené louce. U brownfieldů je přidanou hodnotu jejich samotná historie a genius loci,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.   

Letošní ročník poukázal zejména na důležitost působení pracovního prostředí na zaměstnance a okolí. Řada soukromých firem staví a rekonstruuje kancelářské i výrobní objekty nejen s důrazem na funkčnost a bezpečnost práce, ale i to, jak se v nich pracovníci cítí a jak budovy působí na své okolí. Takový přístup ocenilo svou cenou také Ministerstvo průmyslu a obchodu v zastoupení ředitele Odboru stavebnictví a stavebních hmot Filipa Žežulky. Cenu získala stavba Truhlářství TANPA.

V kategorii Novostavby se utkaly hned dva počiny pro nejmenší děti a několik soukromých domů pro bydlení. Nominace se dočkaly rodinný dům Karlovice a Mateřská školka Treperka a Waldorfská Semily a vítězem se stala nová přístavba Mateřské školky Montessori. Porotci ocenili kvalitní architektonické řešení dostavby budovy mateřské školky a vytvoření atypického a podnětného prostoru pro pobyt dětí.

Pozornost poroty měly i objekty z kategorie Krajina a veřejný prostor. I tam se ukázalo, že byť drobné úpravy mohou mít velký vliv na vnímaní obyvatel a jejich komfort z pobytu ve městě. Nominaci získaly turnovská fontána v parku sídliště U nádraží a odpočinkové místo v ulici Žitavská v Hrádku nad Nisou. Vítězem se stala vodní nádrž Heřmanice, u které porotci ocenili roli investora i kvalitu provedení a vytvoření místa pro relaxaci obyvatel i turistů.

Porota navíc udělila dvě čestná uznání, jedno pro Pivní lázně Svijany za citlivé skloubení historického rázu stavby a nového využití a druhé získala modernizace části prostor Základní školy T. G. Masaryka Lomnice nad Popelkou za zajímavé architektonické řešení prostor propojujících místo pro výuku i společenská setkání.

V kategorii Junior – studentské projekty porotu zaujaly studentské návrhy od Matyáše Břeského a Pavly Zahradníkové a vítězkou se stala Martina Kocurišinová s návrhem na rekonstrukci a moderně pojatou dostavbu Lesních lázní v Liberci.

„Porota měla letos opět nelehkou práci, a to nejen při posuzování staveb, ale i velmi inspirativních studentských projektů. Ukazuje to, že kvalitní architektura má v Libereckém kraji významné postavení a soukromí i veřejní investoři vnímají její důležitost při kultivaci prostředí. Velkou radost mám také ze zodpovědného přístupu investorů k ekologickým otázkám,“ dodal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Je důležité podporovat mladé tvůrce. A stejně tak je důležité připomínat inspirativní osobnosti. Proto jsem velmi rád, že přípravný výbor soutěže letos navrhl udělit také cenu Osobnost ve stavebnictví a architektuře, kterou získal Karel Novotný.“

Dlouholetý klíčový člen libereckého architektonického ateliéru SIAL Karel Novotný letos oslaví kulaté životní jubileum. Během své téměř šedesátileté kariéry spolupracoval s mnoha významnými českými architekty – Karlem Hubáčkem, Miroslavem Masákem, Alenou Šrámkovou, Jiřím Suchomelem a dalšími. Jako projektant a hlavní inženýr projektu se podílel na řadě výstaveb a projektů, mimo jiné i na Československém pavilonu na Světové výstavě EXPO v Seville v roce 1992.

Vítězové obdrželi autorskou cenu, skleněnou vodováhu, kterou pro Soutěž Karla Hubáčka vytvořil v roce 2019 student umělecké sklářské školy v Železném Brodě Roman Mareš a také zlatouminci s motivem Jablonce nad Nisou v historické pohlednici od tradičního partnera soutěže, České mincovny. Ta také obdarovala vítěze sadou stříbrných mincí s motivem baziliky sv. Petra.

Organizátorem letošního ročníku soutěže je Agentura regionálního rozvoje s. r. o. Partnerem soutěže byly Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Česká mincovna, a.s., Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou a města Česká Lípa a Turnov. Letos se přihlásilo celkem 22 staveb a 12 studentských projektů. Bližší informace o soutěži i o přihlášených stavbách je možno zhlédnout na https://stavbaroku.lk/.

MEDAILONKY VŠECH STAVEB NALEZNOU ZÁJEMCI DOLE V PŘÍLOZE. 

  • oceneni a nominovani ve vsech ktg texty (.docx)
    2 MB
    31. 05. 2023 10:20

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky