Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Aktualizovaná Regionální surovinová politika Libereckého kraje neuvažuje s potenciální těžbou nerostných surovin na Rádle  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 05. 2022 10:14
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Na přelomu loňského a letošního roku odborníci provedli geologický průzkum v lokalitě Hradešín, v katastrálním zemí obec Rádlo. Na to, včetně možných důsledků těžby, byl Liberecký kraj upozorněn dopisem Statutárního města Jablonec nad Nisou podepsaným rovněž starosty obcí Rádlo a Rychnov u Jablonce nad Nisou.

„Seznámili jsme se s dopisem informujícím o proběhlém geologickém průzkumu v lokalitě Hradešín na Rádle. Zastupitelstva Jablonce nad Nisou, Rádla a Rychnova u Jablonce nad Nisou na svých letošních březnových jednáních přijala usnesení, ve kterém deklarují svůj nesouhlas s jakýmikoliv pracemi v rámci ložiskového průzkumu Rádlo, jakož i s jakýmikoliv budoucími těžebními pracemi v lokalitě Hradešín, a to s ohledem na ohrožení zájmů občanů na úseku ochrany zdrojů pitné vody, životního prostředí, hygienických a dopravních poměrů, z důvodů omezení rekreačních možností pro občany Jablonce nad Nisou i jeho návštěvníky včetně ohrožení mezinárodní cyklotrasy Odra–Nisa,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

V rámci dokumentu Aktualizace Regionální surovinové politiky Libereckého kraje, která byla schválena 29. března 2022 Zastupitelstvem Libereckého kraje, není lokalita Hradešín zařazena mezi předpokládané zdroje a ložiska nerostných surovin a s jejím využitím v oblasti těžby nerostných surovin se v návrhovém období do roku 2030 nepočítá.

Libereckému kraji kromě toho ani nejsou známy výsledky proběhnutého geologického průzkumu a nebyl mu představen žádný záměr budoucí těžby, který by kvantifikoval její rozsah, dobu těžby a možné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel. V případě záměru těžby stavebního kamene bude probíhat posouzení dopadů těžby na životní prostředí a v rámci tohoto posouzení vyjádří Liberecký kraj svůj postoj s ohledem na konkrétní parametry záměru,“ uzavřel Židek.

foto: Pixabay

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky