Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vítězem soutěže Vesnice roku 2017 Libereckého kraje je obec Kruh

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 04. 07. 2017 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2017 v Libereckém kraji se stal Kruh na Semilsku. Hodnotící komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí se zvláštním zřetelem na činnost spolků, mateřské školky, příkladné péče o stavební fond, zeleň a veřejná prostranství a podporu turistického potenciálu obce.

 „V Libereckém kraji se do letošního ročníku soutěže přihlásilo šestnáct obcí. Ve 23. ročníku soutěže se o titul Vesnice roku 2017 utkalo šest obcí z Liberecka, dvě obce z Jablonecka a čtyři jak ze Semilska, tak i z Českolipska. Přihlášené obce byly hodnoceny v oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ řekl Jiří Löffelmann, radní Libereckého kraje pověřený řízením resortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova, který společně s ostatními subjekty soutěž v Libereckém kraji pořádá.

Devítičlenná komise hodnotitelů navštívila během čtyř červnových dnů všechny přihlášené vesnice. Každá obec měla na svou prezentaci maximálně dvě hodiny. Komise hodnotila způsob prezentace obce, body mohli soutěžící nasbírat i například materiály, které obce předložily společně s přihláškou do soutěže. Nejlépe si vedl již zmíněný Kruh.

Kruh za vítězství v krajském kole obdrží vedle zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 1.000.000 Kč. Slavnostní předání cen se uskuteční 16. srpna ve vítězné obci. Na přelomu srpna a září navštíví Kruh celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů vybere celkového vítěze. Nový nositel titulu Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

V soutěži Vesnice roku jsou každoročně udělována i další ocenění, spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova ve výši 300.000 korun. Modrou stuhu za společenský život získaly Tatobity ze Semilska, bílou stuhu za činnost mládeže získal semilský Bozkov. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Brniště na Českolipsku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se budou moci pochlubit ve Vyskeři na Semilsku.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky