Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vítězem soutěže Vesnice roku 2014 Libereckého kraje je obec Rádlo

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 06. 2014 17:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2014 v Libereckém kraji se stalo Rádlo. Rozhodla o tom hodnotitelská komise, která ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí.

 „V Libereckém kraji se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 19 obcí, což bylo o 3 více než v loňském ročníku. V jubilejním dvacátém ročníku soutěže se o titul Vesnice roku 2014 utkalo pět obcí z Českolipska, čtyři obce z Jablonecka, čtyři z Liberecka a šest ze Semilska,“ sečetla příznivá čísla  Ivana Hujerová, členka Rady LK, jejíž resort společně s ostatními subjekty soutěž Vesnice roku Libereckého kraje pořádá.

A právě do jabloneckého okresu putuje zlatá stuha za vítězství v krajském kole. Desetičlenná krajská komise hodnotitelů navštívila během pěti dnů od 18. do 25. 6.2014 všechny přihlášené vesnice. Každá obec měla na svou prezentaci maximálně 2 hodiny. Komise provedla hodnocení na základě prezentace, prohlídky obce a materiálů, které obce předložily společně s přihláškou do soutěže, a dne 25. 6. 2013 rozhodla o udělení cen.

Rádlo za vítězství v krajském kole obdrží vedle zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 500.000,-  Kč. Slavnostní předání ocenění proběhne 27. srpna tohoto roku přímo ve vítězné obci, tj. v Rádle.

„Mezi 31. srpnem a 6. zářím navštíví Rádlo celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze soutěže. Poté 20. září 2014 na luhačovickém Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem“ oznámí ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová vítěze soutěže Vesnice roku 2014,“ upozornila radní.

V soutěži Vesnice roku se každoročně udílí i další ocenění, spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova ve výši 300 tisíc korun. Modrou stuhu za společenský život získal Prysk z Českolipska, bílou stuhu za činnost mládeže získalo Pulečný, který se stejně jako vítězná obec nachází na Jablonecku. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Bozkov na Semilsku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se budou moci pochlubit v Ralsku na Českolipsku.

 

Umístění účastníků krajského kola soutěže Vesnice roku 2014 v Libereckém kraji

 

Zlatá stuha – krajský vítěz

Obec: Rádlo (okres Jablonec nad Nisou)

Odůvodnění: Za komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí se zvláštním zřetelem na činnost školy a spolků.

Modrá stuha – za společenský život

Obec: Prysk (okres Česká Lípa)

Bílá stuha – za činnost mládeže

Obec: Pulečný (okres Jablonec nad Nisou)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí

Obec: Ralsko (okres Česká Lípa)

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu

Obec: Bozkov (okres Semily)

Cena naděje pro živý venkov - ocenění za místní spolkový život a občanskou společnost                       Obec: Všeň (okres Semily)

Skokan roku

Obec: Zlatá Olešnice (okres Jablonec nad Nisou)

Ocenění za rozvoj venkova

Obec: Mříčná (okres Semily)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby

Obec: : Dlouhý Most (okres Liberec)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky

Obec: Kruh (okres Semily)

 

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova:

Kategorie A

Obec: Bozkov (okres Semily) – rekonstrukce roubené stavby čp. 39, hostince „Dřevěnka“

Kategorie B

nebyla udělena

Kategorie C

nebyla udělena

Diplom za obnovu technických památek

Obec: Pěnčín (okres Liberec)

Diplom za podporu turistického ruchu

Obec: Karlovice (okres Semily)

Diplom za zachování tradic místní školy

Obec: Tatobity (okres Semily)

Diplom za výstavbu zázemí pro Sbor dobrovolných hasičů

Obec: Všeň (okres Semily)

Diplom za podporu sportovních aktivit

Obec: Albrechtice v Jizerských horách (okres Jablonec nad Nisou)

Diplom za obnovu infrastruktury po povodních

Obec: Bílý Potok (okres Liberec)

Diplom za prohlubování kladného vztahu mládeže ke své obci

Obec: Kravaře (okres Česká Lípa)

Diplom za  podporu obce při výchově a vzdělávání mládeže                                                                                Obec: Polevsko (okres Česká Lípa)

Diplom za příkladnou péči o životní prostředí

Obec: Osečná (okres Liberec)

Diplom za výsadbu alejí v krajině

Obec: Zahrádky (okres Česká Lípa)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky