Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Skleněném městečku pokřtili knihu o tvůrci železnobrodského skla Jaroslavu Brychtovi

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 09. 2014 17:08
  • Rozvoj
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Již 8. ročník slavností sklářského řemesla v Železném Brodě, jejichž společným jmenovatelem je SKLÁŘSTVÍ železnobrodského regionu a vše, co s ním souvisí, se konaly o uplynulém víkendu po celém městě.  

Akce Skleněné městečko představuje  jedinečné setkání sklářů, umělců, sklářských řemeslníků a výrobců, příznivců a obdivovatelů sklářského řemesla.

Jedním z vrcholů „sklářského veletrhu“ byl slavnostní křest knihy „Jaroslav Brychta, spoluzakladatel a tvůrce železnobrodského skla“, a to za přítomnosti autorů, dcery Jaroslavy Brychtové, ředitelky SUP’S sklářské Zdeňky Laštovičkové, slovinské velvyslankyně, krajských radních Josefa Jadrného, Ivany Hujerové a Aleny Losové a dalších hostí. Knihu vydalo Město Železný Brod ve spolupráci s rodinou J. Brychtové.

Monografie s textem historika skla Antonína Langhamera a v grafické úpravě Martina Hlubučka zachycuje na 216 stránkách, ilustrovaných 590 snímky, osobnost a životní dílo dlouholetého profesora sklářské školy Jaroslava Brychty (1895–1971) jako tvůrce železnobrodských skleněných figurek a spolutvůrce pojmu železnobrodské sklo, ale také jako průkopníka tavené skleněné plastiky a sochaře.

„Kniha zahrnuje velké množství jeho kreseb-návrhů a modelů, podle nichž se figurky zhotovovaly a které nejautentičtěji zaznamenávají jeho představy o nich,“ řekl jeden ze spoluautorů Martin Hlubuček s tím, že součástí knihy jsou barevné fotografie skleněných figurek od Gabriela Urbánka a také historické fotografie dokumentující život a tvorbu Jaroslava Brychty.

Záštitu nad letošním ročníkem převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který se zúčastnil slavnostního zahájení,  a  členka Rady kraje Alena Losová, pověřená řízením Odboru školství Libereckého kraje. Význam a rostoucí zájem o tuto akci dokládá fakt, že Město Železný Brod získalo další záštitu, od ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky