Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Česko-saském programu jsou ještě prostředky na rozvoj přeshraniční spolupráce i opatření v oblasti ochrany přírody

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 03. 2017 14:19
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

V Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 je možné ještě podávat projekty, které podporují spolupráci institucí a biologickou rozmanitost. Jedná o prioritní osu 4 a část prioritní osy 2.

„Česko-saský program přeshraniční spolupráce je jedním z nejúspěšnějších přeshraničních programů. Díky velkému zájmu ze strany žadatelů jsou už vyčerpány peníze určené na předcházení a řízení rizik, ochranu a rozvoj kulturního a přírodního dědictví a investice do vodního hospodářství. Do prioritní osy na vzdělávání je v tuto chvíli podáno více žádostí o podporu, než jaká je alokace,“ říká Radka Loučková Kotasová, radní Libereckého kraje pověřená řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Z přeshraničního programu Česká republika – Svobodný stát Sasko je možné stále žádat o podporu na projekty z prioritní osy 4, která je zaměřená na posílení a rozvoj přeshraniční spolupráce a podporu dalšího společného rozvoje pohraničí. Mezi vhodné aktivity patří zlepšení přeshraniční spolupráce jak na úrovni veřejných institucí a zúčastněných subjektů, tak na úrovni místních komunit, zintenzivnění komunikace a kooperace těchto subjektů, odstraňování jazykových a mentálních bariér, zvyšování mezikulturních kompetencí, výměna zkušeností a vědomostí nebo vypracování společných přístupů k řešení. Ty se týkají například oblasti ochrany před imisemi, ochrany klimatu a odpadového hospodářství druhotných surovin, zejména se zřetelem na předpisy EU, a v neposlední řadě i aktivity na posílení politicko-administrativní a společenské soudržnosti v pohraničním regionu.

Další oblastí, ze které je ještě možné žádat, je část prioritní osy 2. Ta je zaměřena na společné plánování, přeshraniční management a realizaci společných opatření v oblasti ochrany přírody a životního prostředí, péče o krajinu, ochranu půdy a lesů včetně biotopů, biodiverzity a sítě NATURA 2000. Mezi podporované aktivity patří snaha o snížení zatížení životního prostředí a ekologických rizik, zlepšení kvality ochrany životního prostředí, udržitelné nakládání s přírodními zdroji, přeshraniční koordinace zajištění evropské soustavy chráněných území, rozvoj příhraničních přírodních oblastí, zachování, obnova a zlepšení biologické rozmanitosti, zvyšování kvality lokality a snižovaní ohrožení evropského systému ochrany.

U všech projektů je kladen důraz na přeshraniční dopad aktivit a efektivní spolupráci českých a saských projektových partnerů. „Projektové záměry mohou žadatelé konzultovat na oddělení dotací odboru regionálního rozvoje a evropských projektů nebo na Společném sekretariátu v Drážďanech,“ doplňuje radní Radka Loučková Kotasová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky