Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stavbou roku Libereckého kraje se stala rekonstrukce domu U Páva

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 09. 2015 13:46
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj zná letošní vítěze soutěže Stavba roku. Hlavní cenu získala rekonstrukce domu U Páva v ulici 8. března v Liberci. Svým hlasováním se do soutěže zapojila i veřejnost. Tu nejvíce zaujala obnova vyhlídkové terasy u kaple ve Vranově u Malé Skály a získala tak Cenu sympatie občanů Libereckého kraje. Slavnostní předávání ocenění se uskutečnilo v multimediálním sále krajského úřadu ve čtvrtek 17. září.

Soutěž pod záštitou hejtmana Martina Půty už pojedenácté vyhlásil Liberecký kraj a partnerské organizace. „Smyslem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavebnictví, architektury a projektování v uplynulém roce v našem kraji. Velmi mne těší zájem ze strany stavebních firem a architektonických ateliérů, kteří vítají tento způsob prezentace své práce, i zájem občanů, kteří ocenili jednu z přihlášených staveb,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Odborná porota složená ze zástupců Libereckého kraje, krajského úřadu, České komory akreditovaných inženýrů a techniků, Českého svazu stavebních inženýrů, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Technické univerzity v Liberci si během letních prázdnin prohlédla a hodnotila všechny přihlášené stavby. Těch se do letošního ročníku přihlásilo celkem 15.

Titulem Stavba roku Libereckého kraje 2015 se může pyšnit rekonstrukce domu U Páva v ulici 8. března 21/23 v Liberci, která získala hlavní Cenu doc. Ing. arch. Hubáčka dr.h.c. Do soutěže ji přihlásila společnost ASANO, spol. s.r.o. „Vítězství v letošním ročníku si rekonstrukce domu U Páva rozhodně zaslouží. Je to ukázka propojení historického domu s moderní přístavbou. Podařilo se zde zachovat a zrenovovat řadu historických detailů, které jsou citlivě sladěny s moderními funkčními prvky,“ vyzdvihl člen rady kraje Vít Příkaský, který je současně předsedou poroty.

Ta také v letošním roce udělila i několik dílčích cen. Cena doc. Ing. arch. Hubáčka dr. h. c. je rozdělena do tří kategorií, z nichž následně vzešla vítězná stavba. V kategorii bytových staveb a staveb občanské vybavenosti prvenství získala Waldorfská mateřská škola v Daliměřicích, kterou do soutěže přihlásilo Město Turnov.

V druhé kategorii průmyslových a technologických staveb, dopravních a inženýrských staveb, vodohospodářských a ekologických staveb zvítězila silnice I/35 Bílý Kostel - Hrádek nad Nisou.

V kategorii rekonstrukce staveb, památkových objektů a brownfields je vítězem rekonstrukce domu U Páva v ulici 8. března 21/23 v Liberci.

Dalším oceněním je Cena Ing. Dr. Štěpána Ješe, která je udělována za inovativní a nestandardní přístup ve stavebnictví. Získal ji heliport Krajské nemocnice Liberec, a.s. (přihlašovatel CL-EVANS s.r.o.). 11. ročník přinesl i ocenění pro mladé studenty stavebních oborů. Cenu JUNIOR obdržel Tomáš Ullrich za návrh rodinného domu twoCAB house.

Do soutěže se letos mohla opět zapojit i veřejnost. Prostřednictvím webových stránek www.stavbarokulibereckehokraje.cz celkem hlasovalo 801 lidí. Z patnácti přihlášených staveb se jim nejvíce zalíbila obnova vyhlídkové terasy u kaple ve Vranově u Malé Skály. Dílo tak získalo Cenu sympatie občanů Libereckého kraje.

Vít Příkaský, člen rady Libereckého kraje a předseda odborné poroty, ocenil Ing. Bohumila Pecha, který je dlouholetým předsedou Oblastní kanceláře České komory akreditovaných inženýrů a techniků a současně jejím čestným členem. Za svou práci obdržel při slavnostním vyhlášení Zvláštní cenu předsedy poroty.

V rámci slavnostního vyhlášení vítězů bylo také oceněno dvanáct nejlepších žáků technických škol stavebního charakteru (Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v České Lípě, Střední škola strojní, stavební a dopravní v Liberci, Střední průmyslová škola stavební v Liberci, Integrovaná střední škola v Semilech). Za účast na různých odborných soutěžích, za znalosti a za neustálé zlepšování svých dovedností získali od Libereckého kraje a partnerů finanční odměnu ve výši 1.000 Kč, věcný dar a diplom.

„O titul Stavba roku Libereckého kraje se letos ucházela rozmanitá díla. Vybírali jsme ze silničních staveb, rekonstrukcí objektů, zařízení sportovního areálu a v nominaci se objevil třeba i pavilon leknínů. Již nyní se těším na další ročník této populární soutěže, který spustíme začátkem roku 2016,“ dodal radní Vít Příkaský. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky