Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Síť pro rodinu zahajuje celorepublikový projekt RODINA OFFLINE 2017

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 05. 2017 16:18
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Síť pro rodinu, z.s. vyhlašuje první ročník osvětového projektu „RODINA OFFLINE“, který po úspěšném loňském testování rozšiřuje z Libereckého kraje do celé České republiky. K termínu Mezinárodního dne rodiny (15. května) vyzýváme především rodiny s dětmi, aby odložily mobilní telefony, tablety a další elektronická zařízení a strávily den společně, „odpojeni“ od virtuálního světa pod heslem: Normální je být offline. Do projektu se v květnu zapojí přes 60 mateřských center ze všech krajů České republiky a oslovujeme další organizace a jednotlivce, aby se k nám připojili.  

Cílem projektu je pozitivně motivovat děti a rodiče k uvědomělému užívání digitálních technologií a k životu v reálném světě. „Netholismus neboli závislost na internetu je závažným problémem, který je obtížné včas rozpoznat, ale je nutné  k jeho řešení přistupovat stejně zodpovědně a systematicky jako k jakékoliv jiné závislosti. Pokud problém neřešíme a trvá dlouho, vede nejen k sociálním, ale i ke zdravotním potížím. Nejčastěji se tato závislost projevuje v období pubescence a adolescence, tedy mezi 12. a 20. rokem života,“ říká patron projektu, psychoterapeut Jan Martínek, který řeší závislosti na digitálních technologiích ve své praxi stále častěji.

Den rodiny je ideální příležitostí k individuálním aktivitám rodin, ale také k zapojení se do programů Sítě pro rodinu a dalších organizací, které připravují nejrůznější výlety do přírody, pikniky, turnaje ve stolních či sportovních hrách a další akce. „S partnery připravujeme podnětné informace k zamyšlení nad strašákem závislostí, ale budeme se snažit problematiku odlehčovat i humorem a soutěžemi.“ říká Lenka Ackermannová, koordinátorka projektu, která získala první zkušenosti při loňském pilotním projektu. Jeden z tatínků po výletu libereckého mateřského centra Krteček zhodnotil svoji novou zkušenost takto:Na výlety s rodinou chodíme často, ale premiéra byla jít bez mobilů. Jsme zvyklí kontrolovat čas, trasu, sms, fotíme… Takže jsme občas sáhli do kapsy a nic. Na konci cesty jsme si uvědomili, že se cítíme svobodnější a že je možné být občas offline!“

K letošnímu ročníku se připojili partneři z různých oborů. Podruhé projekt podpořil náměstek statutárního města Liberec Jan Korytář, záštitu přijala radní Libereckého kraje Radka Loučková Kotasová, která kampaň zahrnula do projektu Zdravý kraj. Liberecký kraj se k Síti pro rodinu připojil také se sbírkou starých mobilů. Výtěžek ze sbírky poputuje na konto ZOO Praha, která pomáhá ochraně pralesů a goril v Africe. „Moje rodina je velká a krásná, ačkoliv mám děti téměř anebo zcela dospělé. Máme doma studenty a i takové, kteří hrají již „své vlastní divadlo“. Jsem pyšná na to, že se mi podařilo vštípit svým dětem lásku ke sportu, pohybu a zdatně je socializovat, neboli jsou obklopeni dobrými přáteli, kamarády a nepotřebují ke svému spokojenému životu TOLIK být „online“ (ačkoli je to bohužel nezbytnost naší doby). I proto je mi aktivita Sítě pro rodinu  - projekt RODINA OFFLINE tolik sympatická, a to jako matce i političce ve svém kraji. Asi bychom měli vyrazit na společný výlet „bez mobilů“- zdá se mi to jako skvělý nápad,“ říká radní Libereckého kraje Radka Loučková Kotasová.

Rodina OFFLINE je projektem, který probíhá v rámci celoroční kampaně Sítě pro rodinu pod názvem Rodina nemusí jít do prčic, kterou také podporují známé osobnosti, mezi nimi dokumentaristka Helena Třeštíková, herečka Zdeňka Žádníková Volencová a novinář Jakub Szántó. Odbornými partnery se staly digiKoalice při Národním ústavu pro vzdělávání a iQlandia Liberec. 

Kontakt pro média: Lenka Ackermannová, lenka.ackermannova@sitprorodinu.cz, Mobil: 733 508 417

Síť pro rodinu, z.s. (dříve Síť mateřských center) – zastřešuje 277 mateřských, rodinných či komunitních center z celé České republiky. Důraz klade především na primární prevenci rodiny a osvětu mateřských center. V letošním roce slaví patnáct let od svého založení a 25 let od založení prvního mateřského centra v České republice.

Více: www.sitprorodinu.cz; Facebook: Rodina Offline

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky