Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Seminář EXPORT 2015 nabídl účastníkům cenné informace

04. 06. 2015

Odborný seminář na téma EXPORT 2015 proběhl v úterý 2. 6. v prostorách krajského úřadu. Zahájil jej Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, který při té příležitosti poděkoval za spolupráci při přípravě semináře zástupcům Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO) a Krajské hospodářské komory Liberec, kteří patří po odborné stránce mezi hlavní aktéry veřejné správy v podpoře exportu.

„Rozvoj českého zahraničního obchodu je jednou z priorit státní politiky, a proto jsme se na návrh ministerstva průmyslu a obchodu rozhodli podpořit tuto společnou akci, v rámci které byli účastníci seznámeni se službami státu v oblasti exportu a dalších veřejných subjektů,“ uvedl Vít Příkaský, člen rady Libereckého kraje pověřený řízením rezortu hospodářského a regionálního rozvoje.

Akci považuje za přínosnou vzhledem k širokému záběru informací, které bylo možné načerpat z jednotlivých prezentací ministerstev průmyslu a obchodu a zahraničních věcí i agentur CzechTrade a CzechInvest. Během akce zazněly i osobní zkušenosti s využíváním jednotlivých nástrojů i z řad účastníků, což bylo jedním z hlavních cílů semináře.

 „Je v zájmu kraje podpořit tyto informativně zaměřené akce, které mohou napomoci malým a středním podnikatelům,“ poznamenal Vít Příkaský.

„Zájemci, kteří se nemohli zúčastnit této akce, najdou užitečné informace o diskutovaných tématech hned na několika místech. Například je k dispozici velmi dobře zpracovaná publikace EXPORT v KOSTCE, která se stručně a jasně věnuje tématu exportu,“ upozorňuje Vít Příkaský. Dále v gesci MPO je realizován oficiální portál pro podnikání a export www.businessinfo.cz, kde lze v sekci Zahraniční obchod nalézt např. aktuální exportní příležitosti nebo souhrnné teritoriální informace, které jsou důležité pro začínající exportéry v dané oblasti. “Tyto výstupy si zaslouží prezentaci, a jak bylo ze strany jednotlivých subjektů řečeno, podnikatelé se mohou obracet například na Klientské centrum pro export v Praze, ale i na zahraniční kanceláře CzechTrade,“ doplnil Příkaský a závěrem dodal: „Jsem velmi rád, že aspoň někteří podnikatelé si našli čas na tuto akci a naše společné úsilí mělo své posluchače.“

Veškeré prezentace z akce jsou zveřejněny ZDE.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215