Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhlednu U Borovice postavil v Roprachticích u Semil rodák František Hubař

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 04. 2015 13:51
  • Magazín
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rozhlednu U Borovice v obci Roprechtice ležící nedaleko Semil se rozhodl 16. dubna v 11 hod.  navštívit člen rady Libereckého kraje Vít Příkaský, pověřený řízením resortu regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

A to i proto, že rozhledna je zajímavá tím, že se nejedná o rekonstrukci, ale o novou stavbu z poctivé tanvaldské žuly.

„Lom v Tanvaldě je už více jak padesát let uzavřený, a proto jsem kupoval kámen z bouraček. Než se začalo stavět, musel se kámen opracovat. Při stavbě jsme používali lešení, dřevěnou část jsme usazovali pomocí jeřábu,“ upřesnil provozovatel rozhledny František Hubař, který jako roprachtický  rodák rozhlednu otevřel v roce 2009, jak říká, pro radost sobě i druhým.

Rozhledna U Borovice je vysoká 18 m, cihlová, s kamenným obložením a osazena dřevěným ochozem, ze kterého uvidíte Krkonoše, Bezděz i Orlické hory.  Základna je kamenná, má vnitřní cihlovou vyzdívku do výšky 13 metrů. Nad ní je dřevěný ochoz z modřínového dřeva od místního tesaře. Vnitřek rozhledny je celý ze dřeva.

Těším se na návštěvu rozhledny, ze které si krásy české země od zpřístupnění prohlédlo již více než čtyřicet tisíc návštěvníků. Tato rozhledna je ukázkou toho, že se dají stavět povedená díla, která jsou šetrná k životnímu prostředí i k celému charakteru krajiny,“ poznamenal radní.

 „Jako vstupenku dostanou návštěvníci pohled, s rozhlednou. Návštěvu mimo otevírací dobu, si můžete domluvit po telefonické dohodě. Pokud cestujete autem, parkoviště je přímo u rozhledny;“ zve František  Hubař.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky