Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O nejpovedenější „proměnu“ v České republice za rok 2014 je možné hlasovat do 1. května

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 04. 2015 09:57
  • Rozvoj

Sdílet článek

Již 6. ročník projektu „Má vlast cestami proměn“, který pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, o.s., v těchto dnech právě vrcholí. Liberecký kraj je v letošním roce jedním z partnerských krajů, sám prezentuje několik „proměn“.

„Smyslem celého projektu je důstojně poděkovat všem lidem v naší republice, kteří vkládají svůj čas a um do zvelebování míst, ve kterých žijí. Mnohdy tak činí ve svém volném čase či nad rámec pracovních povinností. Velmi často s rekonstruovaným prostorem vzniká i několikaletý závazek o stavbu či místo náležitě pečovat,“ říká radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova Vít Příkaský.

O tom, která z vystavených „proměn“ je ta nejpovedenější, rozhodne veřejnost. Hlasování probíhá na webu projektu Cestami proměn do 1. května 2015 www.cestamipromen.cz/hlasovani.

Do aktuálního 6. ročníku je přihlášených celkem 120 staveb ze 13- ti krajů. Na 54 panelech jsou představovány proměny ruin ve skvosty. Od rekonstrukce kašen přes zrekonstruované centrum obce až po sportovní areály či koupaliště, církevní stavby, zámky, rozhledny, zahrady a další objekty.

Liberecký kraj prezentuje hned několik „proměn“ – nádherně opravenou rychtu, nyní penzion, v Loubí na Českolipsku ( www.penzionurychtarky.cz), obec Mírová pod Kozákovem přihlásila zrekonstruované objekty mateřské a základní školy (www.mirova.cz) a  Jilemnický okrašlovací spolek poutní křížky (www.josjilemnice.cz).

Zahájení národní putovní výstavy
Druhou květnovou sobotu, tedy 9. května, se přesně v 11:00 hodin rozeznějí zvony na pražském Vyšehradě, čímž bude slavnostně zahájen 7. ročník národní putovní výstavy „Má vlast cestami proměn“.  Organizátoři na tento den připravili bohatý doprovodný program, a tak se návštěvníci mohou těšit například na koncert Spirituál kvintetu, dětský pěvecký sbor a písničky Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka a vystoupí i Daniel Landa. Své produkty představí regionální výrobci z celé republiky, tedy i z Libereckého kraje (zmrzlina ze Stráže pod Ralskem, perníčky z Jílového u Držkova, skleněné figurky z Těpeří, loutky ze Staré Paky či kožené capáčky ze Smržovky a další).

Veškeré informace o projektu najdou zájemci na internetových stránkách www.cestamipromen.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky