Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mříčná je Vesnicí roku Libereckého kraje 2015

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 13. 08. 2015 14:42
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jásot, potlesk i slzy. Obrovské emoce prožívali ve středu 12. srpna lidé v Mříčné u Jilemnice, která vybojovala titul Vesnice roku Libereckého kraje 2015. Přímo ve vítězné obci se konalo slavnostní předávání ocenění nejenom výherci klání, ale i zástupcům dalších vesnic, které bodovaly v dílčích soutěžích. Ceny jim předával hejtman Libereckého kraje Martin Půta a členové rady, zástupci ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva zemědělství, Spolku pro obnovu venkova ČR a Svazu měst a obcí.

„Gratuluji všem vítězům a Mříčné zvlášť. Je skvělé vidět, že obce v našem kraji žijí tak bohatým životem a lidé v nich drží pospolu a není jim jedno, jak jejich obec vypadá a co se v ní děje,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Mříčná nadchla hodnotící komisi a vyhrála po několikaleté, opakované účasti v soutěži. „Chtěla bych moc poděkovat a všem ostatním obcím vzkázat, aby to nevzdávaly a bojovaly. Soutěže se účastníme už pět let a postupně, i díky vytrvalosti, jsme se dostali až k nejvyššímu ocenění. Totéž přeji i ostatním,“ radovala se z titulu starostka Mříčné Jana Holcová. Obec jako výhru získala skleněnou cenu, diplom a milion korun. Především ale bude Liberecký kraj reprezentovat v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2015, jehož výsledky budou oznámeny 19. září v Luhačovicích u příležitosti Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů.

„V Libereckém kraji se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 15 obcí. V jubilejním jednadvacátém ročníku soutěže se o titul utkalo šest obcí ze Semilska, tři obce z Českolipska, dvě z Jablonecka a čtyři z Liberecka. Zájem obcí je trvalý, což nás těší,“ řekl Vít Příkaský, radní Libereckého kraje pověřený řízení rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, který společně s dalšími subjekty soutěž v Libereckém kraji pořádá.  

Všechny přihlášené obce navštívila a hodnotila odborná komise. Zajímala se o koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péči o stavební fond a obraz vesnice, občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péči o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péči o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Výsledky soutěže Vesnice roku 2015 v Libereckém kraji

Zlatá stuha – krajský vítěz: Mříčná (okres Semily)

Modrá stuha – za společenský život: Bozkov (okres Semily)

Bílá stuha – za činnost mládeže: Prysk (okres Česká Lípa)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí: Kruh (okres Semily)

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Všeň (okres Semily)

Cena naděje pro živý venkov - ocenění za místní spolkový život a občanskou společnost: Osečná (okres Liberec)

Skokan roku: Dlouhý Most (okres Liberec)

Ocenění za rozvoj venkova: Chuchelna (okres Semily)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby: Radimovice (okres Liberec)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky: Heřmanice (okres Liberec)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova nebyla v žádné kategorii udělena.

Diplom za zvyšování dopravní bezpečnosti v obci: Karlovice (okres Semily)

Diplom za rozvoj turistického ruchu: Albrechtice v Jizerských horách (okres Jablonec nad Nisou)

Diplom za zajišťování sociálních služeb v obci: Kravaře (okres Česká Lípa)

Diplom za podporu školství v obci: Osečná (okres Liberec)

Diplom za revitalizaci území: Ralsko (okres Česká Lípa)

Diplom za podporu sportovních aktivit: Zlatá Olešnice (okres Jablonec nad Nisou)

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky