Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zrealizoval další projekty vedoucí ke zkvalitnění praktické výuky na středních školách

Ing. Vrzáčková Petra

vedoucí oddělení projektů financovaných z ESI fondů

  • 01. 04. 2014 15:09
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj i v letošním roce pokračuje v realizaci školských projektů spolufinancovaných z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Tyto projekty jsou zaměřeny na modernizaci učeben a dílen, včetně zajištění moderního vybavení a pedagogických prostředků, které mají zajistit kvalitnější a efektivnější výuku žáků. Absolventi škol tak budou lépe splňovat současné nároky zaměstnavatelů využívajících moderních technologických zařízení a stanou se tak lépe uplatnitelní na trhu práce po absolvování studia. Zároveň tyto projekty poskytují možnost školám navázat či prohloubit partnerské vztahy s firmami, u kterých si mohou žáci vyzkoušet dnešní praxi v daném oboru.

V současné době byly úspěšně ukončeny následující projekty:

Název projektu

Škola

Celkové náklady (v Kč)

Dotace z EU (v Kč)

Materiálně - technické vybavení

Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou

524 802

353 268

Digestoře

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod

644 486

269 467

Samoobslužný mycí box dopravních prostředků pro praktické vyučování žáků technických oborů

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant

2 032 475

1 717 515

Studijní zaměření broušení a rytí drahých kamenů

Střední uměleckoprůmyslová škola, Turnov

1 988 543

1 557 139

Technologické centrum EXCELENT

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec

5 047 882

 

4 290 699

 

Číslicově řízené stroje pro praktické vyučování a další vzdělávání

Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec

4 180 312

 

3 549 242

 

Investice do vybavení laboratoře pro stavební obory

Střední průmyslová škola stavební, Liberec

1 979 755

 

1 636 254

 

Dlaždičské práce pro 21. století

Střední odborná škola, Liberec

2 128 343

 

1 727 655

 

Rekonstrukce technického vybavení laboratoře a váhovny chemie

Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec

1 861 570

 

1 390 735

 

Hlavním cílem výše uvedených projektů bylo provedení stavebních úprav a vybavení odborných učeben a specializovaných dílen.

Ve Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou byla zakoupena nová výpočetní technika, tj. 32 počítačů, včetně monitorů, 2 tiskáren, serveru, 2 dataprojektorů, 2 závěsných dataprojektorů, 2 pláten, 1 fotoaparátu s HD kvalitním nahráváním videa a 1 zábleskového zařízení, která bude sloužit pro výuku studentů oborů Ekonomika a podnikání, Zlatník a klenotník a Výrobce bižuterie a dekorativních předmětů.

Ve střední uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě byly zakoupen nové dřevěné digestoře vyrobené z bukového masivu včetně nástaveb na vyzděný stůl, které budou sloužit pro výuku studentů oboru Aplikovaná chemie. Díky pořízení nového vybavení budou moci žáci pracovat samostatně i na složitých chemických úkonech a výrazně si tak zlepší nezbytné praktické dovednosti, a to prostřednictvím nově pořízených digestoří.

Ve Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu byla vybavena školní pitevna kafilerními boxy a pitevním stolem. Tato nově pořízená technologie bude využita zejména v oboru Veterinářství.  Dále pak v areálu školy proběhla výstavba samoobslužného mycího boxu, který umožní žákům v oboru Technické služby v autoservisu, opravář zemědělských strojů, Strojní mechanik a částečně i Agropodnikání, naučit se s novou a zároveň moderní technologií pracovat.

Ve Střední uměleckoprůmyslové škole a Vyšší odborné škole v Turnově byly zrekonstruovány a vybaveny novým nábytkem brusičské dílny a v podkroví ateliéru brusičů došlo k rekonstrukci hygienického zázemí, položení nové podlahové krytiny včetně výměny svítidel a umístění vestavěných skříní na chodbě. Dále bylo zmodernizováno strojní a přístrojové vybavení pro kvalitní a moderní výuku žáků.

V rámci projektu Technologické centrum EXCELENT byl pro Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou a Vyšší odbornou školu v Liberci pořízen CNC obráběcí stroj (frézovací centrum), CNC soustruh a 3D měřící stroj. Podobně zaměřený projekt byl realizován také na Střední škole strojní stavební a dopravní v Liberci, kde byl v rámci projektu s názvem Číslicově řízené stroje pro praktické vyučování a další vzdělávání pořízen CNC obráběcí stroj (frézovací centrum) a CNC vstřikovací lis.

Na Střední průmyslové škole stavební v Liberci došlo ke kompletní stavební rekonstrukci a vybavení dvou nových odborných učeben stejně jako na Střední odborné škole v Liberci, kde v rámci projektu Dlaždičské práce pro 21. století byly dostavěny dva nové učební prostory, které byly zároveň vybaveny nejmodernějšími učebními pomůckami a zařízením. Na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci došlo v rámci projektu Rekonstrukce technického vybavení laboratoře a váhovny chemie ke kompletní inovaci těchto učeben – byly vyměněny nefunkční digestoře, pořízena nová laboratorní pracoviště včetně úložných prostorů na chemikálie a z důvodu bezpečnosti a kompatibility s novým vybavením byly nainstalovány také nové rozvody elektřiny.

Do konce tohoto roku budou ještě realizačně a finančně ukončeny následující projekty s podobným zaměřením:

Název projektu

Škola

Rekonstrukce dilen a Elektrolaboratoř SPŠT

Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou

Inovace a zvýšení stupně komplexity školního pracoviště autolakovny s měřením ekonomických a ekologických ukazatelů

Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou

Zlepšení vybavení dílen odborného výcviku pro žáky učebních oborů truhlář, obráběč kovů, elektrikář, automechanik, zedník, zemědělec v regionu Českolipsko - www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa

Modernizace laboratoří pro odbornou technickou výuku

Střední průmyslová škola, Česká Lípa

Věříme, že tyto projekty přispějí k větší atraktivitě nabízených oborů jednotlivých škol a pomohou tak potenciálním uchazečům při jejich volbě studia po skončení základní povinné školní docházky.

 

 

  projekt "Materiálně-technické vybavení"  Digestoře projekt "Samoobslužný mycí box dopravních prostředků pro praktické vyučování žáků technických oborů

 projekt "Číslicově řízené stroje pro praktické vyučování a další vzdělávání"projekt "Technologické centrum EXCELENT" projekt "Investice do vybavení laboratoře pro stavební obory"

projekt "Rekonstrukce technického vybavení laboratoře a váhovny chemie" projekt "Dlaždičské práce pro 21. století"                                                                  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky