Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letní škola Zdravých měst přinesla aktuality k dotacím, adaptaci na klima i dobrou praxi

Ing. Šulcová Veronika

finanční manažer

  • 15. 06. 2017 08:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve středu 7. června 2017 se ve Zdravém městě Moravská Třebová uskutečnil úvodní seminář Letní školy Zdravých měst, již tradiční setkání zástupců obcí z celé ČR. Setkání se zúčastnilo na 110 zástupců měst, obcí a regionů a také spolupracujících organizací. Mezi hlavní témata úvodního semináře patřily finanční zdroje, kvalita úřadů, udržitelný rozvoj, odpadové hospodářství, adaptace na klimatické změny, spolupráce města se studentskými firmami, podpora podnikání či nabídka zpracování pocitových map apod.

Účastníky akce přivítal starosta města Miloš Izák a pozval je k prohlídce pamětihodností města. Pavel Brettschneider, místostarosta a politik Zdravého města představil historii Moravské Třebové i aktivity, které v rámci Zdravého města probíhají. Následně ředitel asociace Petr Hermann popřál účastníkům inspirující pobyt plný příležitostí pro výměnu dobré praxe. Ředitelka Technických služeb města Gabriela Horčíková představila motivační a evidenční systém pro odpadové hospodářství, jež motivuje domácnosti ke třídění odpadu formou slevy na poplatku za svoz komunálního odpadu. Za tento příklad dobré praxe převzala Moravská Třebová razítko Dobrá praxe.

Nejaktuálnější informace k místní Agendě 21 sdělila účastníkům předsedkyně Pracovní skupiny pro MA21 při RVUR Marie Petrová z Ministerstva životního prostředí. Informovala o aktuálních možnostech finančních zdrojů pro MA21, a to především o výzvě Národního programu Životní prostředí k MA21, Paktu starostů a primátorů, která byla v květnu letošního roku vyhlášena.

Po představení účastníků se slova ujal ředitel NSZM Petr Švec a představil aktuality asociace i široké portfolio služeb, které tato svým členům poskytuje. Vyzdvihl kvalitu jednotlivých členů, kteří v současné době tvoří 94% pokročilých (A-C) realizátorů místní Agendy 21. Činnost asociace rovněž ukotvil do mezinárodního rámce členstvím v asociacích jako ICLEI či Global Compact.

Jitka Boušková, vedoucí kanceláře NSZM představila služby, které asociace pro své členy nabízí. Mezi hlavní okruhy patří projektové a grantové služby, akreditované vzdělávání, poradenství a metodické vedení, audity udržitelného rozvoje, metodická podpora pro zpracování Zdravotních plánů, integrace metod kvality, on-line nástroje a konzultace, metodická podpora a facilitace Fór Zdravých měst, sdílení dobré praxe, infoservis a mnohé další.

Následně ředitel asociace představil Audity udržitelného rozvoje a jejich stav k současnému datu. Dále vyzdvihnul on-line nástroje, které NSZM vytváří pro svá města, jako např. zásobník projektů, dotační tituly, grantové systémy, či pasporty budov, které jsou všechny k dispozici v DataPlánu NSZM.

V odpolední části informovala zástupkyně SZÚ účastníky o výzvě „Parky v pohybu“ a nabídla možnost jednotlivým městům, obcím i regionům zapojení do této aktivity. Na poutavou prezentaci navázal blok, který byl věnován aktuálnímu tématu adaptací na klimatické změny, v němž se účastníci dozvěděli, zda a jak mohou místní samosprávy aktivně ovlivňovat zranitelnost svého území vůči klimatickým změnám a jaké nástroje či konkrétní opatření lze použít.

V části věnované burze nápadů se představili zástupci Zdravých měst Prachatice, Moravské Třebové a městské části Praha 7 s inspirativními přístupy v tématech jako spolupráce města s mladou generací v podobě studentských firem, podporou podnikání či inovativními způsoby řízení projektů. Městská část Praha 7 převzala za prezentaci podpory podnikání razítko Dobrá praxe.

Odpoledne bylo zakončeno dvěma dobrovolnými bloky - konzultacemi pro „nováčky“ ze Zdravých měst a diskusí na téma pocitových map.

Návazné dny se uskutečnily tři paralelní intenzivní tréninkové bloky na témata: medializace a PR, stress-management či Projekt Zdravé město a MA21 „pro začátečníky“ - vše s nácvikem dovedností, s řadou metodických doporučení a příkladů z praxe. Závěrečný den proběhl praktický nácvik s info systémem DataPlán NSZM či využití sociálních sítí ve Zdravých městech. Podrobné informace, prezentace z akce a fotodokumentaci průběhu úvodního setkání i navazujících dnů naleznete na adrese: www.ZdravaMesta.cz/ls2017

Petr Švec, ředitel NSZM ČR

 

Národní síť zdravých měst (NSZM) je certifikovanou asociací měst, obcí a regionů. Ve Zdravých městech, obcích a regionech lze najít dobrý příklad toho, co v praxi znamená strategické plánování a řízení s aktivním zapojením veřejnosti a s ohledem na udržitelný rozvoj, zdraví a kvalitu života. Ačkoliv tento program má organizační zázemí úřadu, není pouhou „úřední aktivitou“. Je zejména projektem komunitním – otevírá prostor pro posilování aktivity a zájmu obyvatel.

Liberecký kraj je členem NSZM od roku 2011 a za tvorbu Programu rozvoje Libereckého kraje se zapojením veřejnosti získal v roce 2014 ocenění „Dobrá praxe - Prověřeno“. Mezi 130 členských municipalit patří v Libereckém kraji Jilemnice, Liberec, Lomnice nad Popelkou, Rokytnice nad Jizerou a Turnov.

Kontakt pro zájemce o aktivity NSZM v Libereckém kraji: Ivana Hujerová, Ivana.Hujerova@kraj-lbc.cz, tel. 485 226 722

Více:  https://www.zdravamesta.cz , https://www.dobrapraxe.cz/ , https://galerie.udrzitelne-mesto.cz/

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky