Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská tripartita projednávala stav zaměstnanosti a připravenost čerpání evropských prostředků

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 04. 2015 14:37
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ke svému třetímu jednání se v sídle kraje počátkem tohoto týdne sešla Rada hospodářské a sociální dohody Libereckého kraje, tzv. krajská tripartita. Kromě volby nového místopředsedy za zaměstnavatele se podrobně zabývala stavem zaměstnanosti v kraji a připraveností na čerpání prostředků z nového programovacího období EU 2014-2020.

Novým místopředsedou krajské tripartity za stranu zaměstnavatelů se po Markétě Heroutové stal Ludvík Karl. Členové dále projednali návrh dodatečné nominace do tripartity za Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Shodli se, že na své příští jednání pozvou zástupce této konfederace.

Krajská tripartita se dále podrobně zabývala stavem zaměstnanosti v Libereckém kraji. K tomuto tématu hovořila ředitelka Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Liberci Kateřina Sadílková. Přítomné informovala, že míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji je k 31. 3. 2015 pod celostátním průměrem, činí 7,4 %. V některých oblastech, jako například na Frýdlantsku, je však nezaměstnanost s ohledem na malé možnosti nabídky pracovních míst a nedostatečnou dopravní infrastrukturu stále vysoká.

Jako klíčové téma bylo projednáváno nové programovací období EU 2014-2020, připravenost na čerpání prostředků a jejich využití pro další rozvoj Libereckého kraje. Podle vedoucího odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Michaela Otty, který byl jednání přítomen, má Liberecký kraj připraveny a schváleny potřebné základní dokumenty, jimiž jsou Program rozvoje Libereckého kraje a S3 strategie, a v současné době se pracuje na Regionálním akčním plánu. „Databáze Libereckého kraje obsahuje 156 záměrů projektů. Z nich bylo vybráno 42 tzv. prioritních projektů, u 26 je zatím zahájena příprava v objemu cca 2,5 mld. Kč,“ doplnil hejtman LK Martin Půta.

Závěrem členové krajské tripartity diskutovali o možnostech podpory vzdělávacích aktivit, například projektu Center odborného vzdělávání v LK, dále o aktivitách spojených s vyhlášeným „Rokem technického vzdělávání“ (vyhlásil Svaz průmyslu a dopravy ČR)  a o obecných uvažovaných změnách v  nabídce oborů škol v Libereckém kraji tak, aby lépe odpovídaly aktuálním požadavkům trhu práce. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky