Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj získal dotaci na další část rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 19. 12. 2016 14:28
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj získal z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) příslib téměř 90 mil. Kč na financování projektu s názvem „Modernizace Severočeského muzea v Liberci - 2. etapa“. Předmětem projektu jsou stavební úpravy (např. bezbariérový přístup, nová šatna a WC pro návštěvníky, bezpečnostní prvky pro návštěvníky i pro vystavené exponáty), příprava nových expozic nebo rekonstrukce vybraných sbírkových předmětů. Stavební práce mají dle plánu začít v březnu 2018, konec projektu se předpokládá v listopadu 2019.

Projekt „Modernizace Severočeského muzea v Liberci - 2. etapa“ si klade za cíl vybudovat bezpečné, bezbariérové prostory muzea, vhodné pro prezentaci historických exponátů a jiných sbírkových předmětů, nové moderní expozice a restaurované předměty, které jsou hojně vyhledávány návštěvníky. „V současné době nejsou pro plnění funkce muzea zabezpečeny optimální podmínky a tento projekt by to měl změnit,“ říká radní rezortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování Radka Loučková Kotasová. „Pozitivním dopadem realizace projektu je také zvýšení atraktivity lokality s nepřímým efektem posílení místní zaměstnanosti,“ dodává radní.

Celkový rozpočet projektu je 99.726.010,33 Kč, z toho přislíbená dotace je téměř 89,5 mil. Kč. Dotace bude oficiálně přiznána po dodání stavebního povolení, které by měl stavební úřad v Liberci vydat během těchto dní. Přípravné práce již začaly a budou pokračovat i v r. 2017 např. odinstalací současné expozice, její zabalení a přepravy do depozitářů nebo přestěhování zázemí vedení muzea. Především po dobu rekonstrukce se pak určitá omezení budou týkat expozic muzea a jejich zpřístupnění veřejnosti. 

Projekt plynule navazuje na první etapu modernizace, která byla realizována v letech 2011 – 2014. Severočeské muzeum tak bude moci nadále prezentovat historické předměty, významné události i běžný život v minulých stoletích také moderní a interaktivní formou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky