Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj prošel úspěšně kontrolou využití finančních prostředků Fondu solidarity EU

18. 02. 2015

Na poskytování a použití peněžních prostředků Fondu solidarity EU v souvislosti s povodněmi v roce 2010 byla zaměřena kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Na Krajském úřadě Libereckého kraje probíhala od 30. 9. 2014 do 4. 2. 2015.

Z Fondu solidarity EU Liberecký kraj uplatnil výdaje na odstraňování povodňových škod v celkové výši cca 150, 5 mil. Kč. Jako zprostředkovatel z této částky využil celkem 90,4 mil. Kč (tyto prostředky vložila města a obce např. do demolice budovy MŠ v Raspenavě, opravy komunikace v Andělské Hoře, opravy hasičské zbrojnice v Chrastavě a Frýdlantu, rekonstrukce silnice v Bílém Kostele nad Nisou), jako žadatel 60, 1 mil. Kč (např. na obnovu komunikací Višňová – Poustka, Frýdlant – Bílý Potok, opravu mostů v Andělské Hoře, Zdislavě nebo Kryštofově Údolí).

Nejvyšší kontrolní úřad během kontroly zjistil při využití peněz pouze dva drobné nedostatky v částce cca 3 200 Kč. „Chybně proplacenou částku bude Liberecký kraj vymáhat po oprávněných žadatelích a následně ji zašle na Ministerstvo financí ČR. Kontrola dále potvrdila, že krajský úřad má svůj systém rozdělování finančních prostředků z Fondu solidarity EU nastaven v souladu s obecně závaznými právními předpisy,“ doplnila Ivana Hujerová, členka rady kraje pověřená řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Fond solidarity Evropské unie byl založen v roce 2002 na krytí nejzávažnějších škod způsobených zejména přírodními katastrofami.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624