Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podporuje činnost místních akčních skupin

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 10. 2016 11:51
  • Rozvoj

Sdílet článek

V Libereckém kraji působí celkem devět místních akčních skupin (MAS). Ve venkovském prostoru mají nezastupitelnou roli. Kraj s MAS proto spolupracuje a jejich činnost dlouhodobě podporuje. Pravidelně jim poskytuje dotace na úhradu provozních nákladů, ale
i další formy podpory.

Půjčky LK MAS (2007-2013)
Na základě opatření „Místní akční skupina Programu rozvoje venkova ČR“ získaly MAS dotace ze Státního zemědělského intervenčního fondu na zajištění realizace Strategického plánu Leader. Liberecký kraj poskytl během let 2008 a 2009 MAS půjčky, které byly účelově vázány na předfinancování nákladů na provoz, administrativu a poradenství spojené s realizací Strategického plánu Leader. Z devíti MAS působících na území Libereckého kraje bylo z programu LEADER podpořeno šest MAS, které obdržely půjčky ve výši 300.000 Kč.

Návratné finanční výpomoci (2015 – 2023)
Navazují na předchozí období, kdy MAS připravují integrované rozvojové strategie. Ty umožní žadatelům z venkovských oblastí čerpat dotační prostředky po zahájení Programu rozvoje venkova, Integrovaného regionálního operačního programu a Operačního programu zaměstnanost. Zahájení programů je zpožděno a MAS, které jsou na ně svými provozními rozpočty vázány, se ocitly v situaci, kdy sice v budoucnu budou moci vykázat čerpání už od 1. 1. 2014, ale nemají z čeho činnost financovat. Návratnou finanční výpomoc obdrželo osm MAS, které si o půjčku požádaly. Rozděleno bylo 1.800.000 Kč.

Dotace na úhradu provozních nákladů
Jedná se o každoroční neinvestiční dotace z rozpočtu Libereckého kraje určené na podporu činnosti MAS a jejich propagaci, například zajištění provozu a vybavení kanceláří, mzdové a tuzemské cestovní náklady. MAS mající sídlo v Libereckém kraji obdržely dotace ve výši 120.000 Kč, tři MAS mající sídlo v jiném kraji získaly dotace 60.000 Kč. Od roku 2014 bylo MAS rozděleno 900.000 Kč. V rozpočtu na rok 2017 je tato částka opět plánována.

Další formy podpory
Jedná se například o úhradu nákladů spojených s organizací každoročního setkání MAS. Liberecký kraj rovněž každoročně ve spolupráci vydává kalendář Místní akční skupiny v Libereckém kraji, do kterého MAS dodávají fotografie ze svých akcí a seznam akcí plánovaných pro aktuální rok. Od roku 2013 bylo na tyto aktivity čerpáno z rozpočtu Libereckého kraje celkem 265.000 Kč.

„Místní akční skupiny přispívají svojí činností k potřebnému rozvoji kraje a stabilizaci především venkovských oblastí. Právě MAS jsou nejčastější formou spolupráce mezi veřejným, soukromým a neziskovým sektorem. Díky dotacím pak mohou realizovat svoje projekty,“ dodává Vít Příkaský, radní pověřený řízením resortu regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Místní akční skupiny působící v Libereckém kraji:
LAG Podralsko z.s.   
MAS Brána do Českého ráje z.s.      
MAS „Přiďte pobejt!“ z.s.    
MAS Achát z.s.         
Rozvoj Tanvaldska z.s.         
MAS Frýdlantsko, z.s.                                                         
Místní akční skupina Podještědí z.s. 
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj                        
MAS Český sever, z.s.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky