Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj hostil seminář k problematice udržitelného rozvoje a místní Agendy 21

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 02. 2015 13:39
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj využil možnosti být hostitelem konzultace krajů na téma „Jak rozvíjet regiony v souladu s principy udržitelného rozvoje a jak uplatňovat metodu místní Agendy 21 (MA21)“.

Pod patronací Ivany Hujerové, členky rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje a evropských projektů, se v sídle kraje minulý týden tento konzultační seminář uskutečnil. Určen byl pro kraje, které se oficiálně hlásí k místní Agendě 21 a metodě zvyšování kvality veřejné správy, strategického řízení, zapojování veřejnosti a budování místního partnerství s podporou systematického postupu k udržitelnému rozvoji na místní a regionální úrovni.

Seminář proběhl v rámci pravidelných setkání členů Národní sítě Zdravých měst České republiky. Do Liberce zavítali zástupci Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, které do klubu „Zdravých krajů“ již několik let patří a soustavně s metodou MA21 pracují.

Udržitelný rozvoj je pojem, který je stále častěji běžnou součástí mnohých projevů. Těší mě, že se rozšiřuje počet lidí, kteří si uvědomují, že „udržitelný“ není jen „ohleduplný k životnímu prostředí“, ale že zahrnuje také rovinu hospodářskou, sociální i společenskou. Obsahuje podle mého názoru zcela zásadní témata, jako například motiv odpovědnosti vůči budoucím generacím, uvědomění si limitů životního prostředí a další. Každý z nás má dennodenně možnost dát těmto zdánlivě akademickým pojmům konkrétní podobu a obsah,“ říká radní Ivana Hujerová.

Cílem setkání bylo sdílení osvědčených postupů a inspirací v rozvoji místní Agendy 21, v realizaci Zdravotních politik a uplatňování metod kvality veřejné správy v prostředí Zdravých krajů. Účastníci hovořili o vzájemné spolupráci s obcemi, mikroregiony a městy v rámci daného regionu. Alena Riegerová, vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK, seznámila přítomné se zkušenostmi s uplatňováním Zdravotní politiky Libereckého kraje a jednotlivými akcemi uskutečněnými v rámci projektu Zdravý Liberecký kraj v roce 2014. Tomislav Vaněk, manažer kvality KÚ LK, se podělil o zkušenosti s uplatňování metody kvality EFQM v praxi krajského úřadu. Diskuze koordinátorů projektů „Zdravý kraj“ přinesla mnohé vzájemné inspirace a zkušenosti. 

Setkávám se s tím, že na první pohled možná pojmy místní Agendy21 a Zdravý kraj nejsou veřejnosti zcela jasné. Nejde ale vlastně o nic jiného než závazek převzít podle svých možností individuální i skupinovou odpovědnost za svoje vlastní chování a jednání, za rozvoj místa, obce, regionu, kde žijeme. A předat je dalším generacím ve stejně dobrém, ale raději v lepším stavu, než jsme je my sami převzali od našich předků. Myslím, že setkání bylo přínosné pro všechny zúčastněné a přineslo celou řadu impulsů a námětů pro naplnění této vize,“ doplnila radní Hujerová.

Více informací o „Zdravém Libereckém kraji“ zájemci dohledají na webu: http://zdravykraj.kraj-lbc.cz/projekt-zdravy-liberecky-kraj

Internetové stránky Národní sítě Zdravých měst ČR: http://nszm.cz/

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky