Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jak jsou drahé povodně se dozvíte na Dnech GIS 2015

13. 11. 2015

Již 15. ročník Dnů geografických informačních systémů (GIS) se uskuteční ve dnech 18. – 20. listopadu 2015 v Liberci. A to hned na dvou místech – v novém pavilonu G Technické univerzity a Krajské vědecké knihovně.

Třetí listopadový týden tradičně patří celosvětovému týdnu geografického uvědomění, jehož součástí jsou i dny GIS. Letošní ročník je věnovaný tématu vody kolem nás. Připomeneme 5. výročí katastrofálních povodní na Liberecku v roce 2010 a budeme se zabývat problematikou využití map a geografických informačních systémů při řešení povodní a sucha.

Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů se zúčastní programu v nové budově G v kampusu Technické univerzity v Liberci a bude se prezentovat na stanovišti s tématikou Jak jsou drahé povodně?

Pro školy jsou připravené hodinové vzdělávací bloky, během kterých se žáci baví s experty jednotlivých zúčastněných institucí a studenty geografie Technické univerzity. Ti jim hravou a badatelskou formou představí svou práci, stejně jako nejnovější trendy v tvorbě digitálních map a používání dalších geografických technologií. Celá akce je volně přístupná veřejnosti, která tak dostane i příležitost navštívit nové prostory budovy G v kampusu Technické univerzity v Liberci, kde akce proběhne.

Mezi doprovodné akce bude patřit seminář využití tabletů ve výuce zeměpisu, výstava fotografických prací žáků Libereckého kraje, podvečerní přednášky odborníků a představení tématu geoher. Návštěvníci si na desítkách počítačů vyzkouší práci s ne zcela obvyklými webovými mapami. Ty využívají pro sdílení informací a dat, ale i pro odborná rozhodnutí odborníci Krajského úřadu Libereckého kraje, libereckého magistrátu, České geologické služby, Státní plavební správy, Hasičského záchranného sboru ČR a Technické univerzity v Liberci. Studenti libereckého Gymnázia F. X. Šaldy budou návštěvníky učit využívat webové mapy pro nalezení autobusového spojení v Liberci, nejbezpečnější cesty na kole nebo hledání odpovědí na otázky jak vypadala krajina okolí Liberce před 150 lety.

Odborníci krajského úřadu a libereckého magistrátu návštěvníkům vysvětlí a prakticky předvedou, jakým způsobem se využívají mapy a prostorové informace při plánování stavby nové přehrady, na co je třeba myslet při budování cyklostezky podél řeky nebo kolik nás stojí povodně.

Vědci z katedry geografie a aplikované matematiky liberecké univerzity budou na velké podlahové mapě řeky Nisy ukazovat, jaká města na jejím toku vznikla. S pomocí tabletů a interaktivní mapy povodí Nisy si návštěvníci najdou indicie potřebné k správnému pojmenování leteckých snímků vybraných míst. Také se pokusí nalézt souvislost mezi vodou a migrací lidí v jednotlivých částech světa.

Více informací naleznete na www.dnygis.cz.

 

Mgr. Šiftová Zuzana
zuzana.siftova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226309